Connect with us

Izložbe

Izložba „Enigma 2“ u Blok galeriji

Foto: Pixabay

Veteran naše likovne scene Miodrag Miško Petrović, predstaviće postavku „Enigma 2“ u novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221), u petak. 22. septembra u 20 časova.

Rođen 1946 godine, Petrović je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, u klasi Profesora Stojana Ćelića 1975 godine. Dela mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju Gornjeg Milanovca, Galeriji Centra za savremenu umetnost Crne Gore, Galeriji akvarela u Zrenjaninu…kao i mnogim privatnim kolekcijama i galerijama u zemlji i inostranstvu, od Sakramenta, Los Aneđelesa, Vankuvera, Njujorka, Londona, Pariza, Budimpešte, Atine, Samotrake pa sve do Novog Zelanda i Australije.

– Izložba „Enigma 2“ je nastavak ciklusa koji sam započeo izložbom „Enigmom 1“, u Prodajnoj galeriji Beograd – kaže autor- Enigme za mene predstavljaju istraživanje mojeg svesnog i podsvesnog. U „Enigmi 2“ otišao sam još dalje utkajući u njih sve moguće religije počev od budizma, zen budizma, egipatskih i starogrčkih božanstava pa do judaizma, hrišćanstva i islama. Na njima se nalaze u izvornom obliku imena bogova, Budine izreke, zen priče, ideogrami, šare i oblici iznedreni iz podsvesti. Nameravam da nastavim, proširujem i istražujem neispitane i nepoznate relacije i korelacije moje svesti i podsvesti.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

52.Zlatno pero Beograda i 17. Međunarodni bijenale ilustracije

Foto: Nikolina Radulović Velić - Multipersonality

52. Zlatno pero Beograda i 17. Međunarodni bijenale ilustracije biće otvorenu 12. decembra u 19. časova u Konaku kneginje Ljubice.

2023. godina u kojoj ULUPUDS obeležava 70. godina postojanja, završava se jednom od najdugovečnijih i najznačajnijih tradicionalnih izložbi ULUPUDSA : Zlatnim perom Beograda.

Ovogodišnje 52. Zlatno pero Beograda, ujedno i 17. Međunarodni bijenale ilustracije, kroz dijapazon stilova okupio je 122 umetnika iz zemlje i inostranstva. Ilustracija je specifična grana umetnosti koja se uglavnom vezuje za tekst u knjigama, časopisima, novinama i drugim publikacijama i najčešća je kao likovna interpretacija teksta. Njena uloga je da objašnjava i dopunjuje tekst, a često se ilustracija knjige i njeno oblikovanje stapaju u jedinstven umetnički izraz. Ilustracije neretko govore ubedljivije, jednostavnije, zanimljivije i direktnije od reči. I Upravo takav je i odabir preko 200 radova će biti predstavljeno na izložbi u „Galeriji pod svodovima“ u beogradskom Konaku kneginje Ljubice.

Izložba je otvorena od 12. do 31. decembra 2023. godine.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu