Connect with us

Politika region

Izabran birački odbor za Veliki Trnovac

Foto: Unsplash

Za predsednika Biračkog odbora u Velikom Trnovcu ponovo je izabran Milovan Aleksić iz Srpske napredne stranke (SNS), dok će predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) biti funkcioneri te stranke iz Beograda Đorđe Čabarkapa i Marjan Jovanović.

Republički izbori na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu biće po peti put održani 30. juna.

Na poslednjem glasanju 27. maja SPS je „odbranio“ 32. poslanički mandat, jer je Koalicija Albanaca doline dobila 598 glasova, što je za 12 glasova manje od potrebnog broja da predvodnik koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi uđe u Narodnu Skupštinu.

Od predstavnika albanske koalicije u odboru će biti i najbliži Kamberijev saradnik Rahim Salihi, koga je za birački odbor predložila lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, pišu Bujanovačke.

Opoziciona lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u birački odbor ponovo je postavila Albance, kao i SDA Sandžaka.

Svoje predstavnike u biračkom odboru će imati i opoziciona lista „Moramo“, oni su saopštili da će na ponovljenim izborima na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu imati svoje kontrolore i time dati doprinos odbrani regularnosti izbornog procesa.

Srpska radikalna stranka, Dveri, koalicija NADA, Zavetnici i Romska partija imaće, kao i do sada, svoje ljude u odboru.

Parlamentarni izbori na biračkom mestu broj šest održavaju se po peti put od 3. aprila, jer su prethodna tri glasanja poništavana po prigovorima Koalicije Albanaca doline i SPS, a poslednje (23. jun) nije održano zbog neslaganja članova biračkog odbora, a potom je stigla i dojava o bombi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ivica Dačić nagoveštava moguće sankcije Rusiji

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nagovestio je prvi put u sredu, 25. januara, da bi Beograd mogao da promeni kurs i uvede sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahteva EU da Srbija napreduje u pregovorima o članstvu u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za Euroactiv Srbija, koji prenosi RSE, Dačić je rekao da se Srbija, kandidat za EU od 2012. godine, rukovodila pre svega procenom onoga što je u njenom najboljem interesu.

„Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim telima. Da li ćemo uvesti sankcije Rusiji je druga stvar. Nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je on za Euroactiv Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro se protivi sankcionisanju Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, često naglašavajući da Srbija svu naftu i gas uvozi iz Rusije, ali je pod sve većim pritiskom Zapada da promeni svoj stav.

U oktobru je predstavio plan od 12 milijardi evra za ulaganja u energetsku infrastrukturu tokom šest godina kako bi se diversifikovalo i obezbedilo snabdevanje energijom.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pridružila zapadnim sankcijama, „jer smo procenili da to neće biti u našem interesu“.

„Ako se nešto promeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku proceniti šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš ugled u svetu i za građane Srbije“, istakao je Dačić.

Kao još jedan znak da se narativ o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Srbije, može pomerati, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u sredu uveče prisustvovala otvaranju Euroactiv Srbija u Beogradu, govorila je o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

To je formulacija koju Srbija ranije nije koristila. Ona je takođe pohvalila EU kao najvećeg investitora i donatora u Srbiji.

Dačić je članstvo u EU proglasio „prioritetom za Srbiju“, ali je i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

„Taj narativ koji često čujemo, da bi Balkan mogao da stvori nove probleme da je unutar EU, više je izgovor, jer je EU primetila smanjenje apetita za proširenjem. To je pitanje koje evropskim političarima ne donosi glasove i zato ga marginalizuju“, kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu