Connect with us

Politika

Ivica Dačić: „Srbija nije politički neutralna po pitanju napada Rusije na Ukrajinu“

Photo: Unsplash

„Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim nacijama i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gde se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine“, ukazao je Dačić, upitan o neusaglašavanju Srbije sa odlukom Evropskog saveta o produžavanju embarga Rusiji zbog aneksije Krima i Sevastopolja 2014. godine.

Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 78. zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, u vezi sa tim je naglasio da je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.

„I onda se mi pitamo da li to važi i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate da vodite računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o merama ili aktivnostima koje preduzimate na multilateralnom planu“, ukazao je Dačić.

Upitan kako bi se uzdržanost mogla odraziti na članstvo Srbije u Evropskoj uniji, Dačić je uzvratio da je pristupanje Uniji nesumnjivi spoljnopolitički prioritet.

Kako je primetio, „oko toga postoje dvostruki standardi, Srbija ima minimalnu ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, za razliku od onih koji su uveli sankcije, a ekonomska saradnja sa Rusijom im stalno raste“.

„To su dvostruki standardi i licemerje. Vi sada govorite o tome zašto bi sada, pri tome, Srbija nema dogovor sa zapadnim zemljama, da li ćete vi predložiti Kosovo za članstvo u UN, a od nas se traži da narušimo odnose sa zemljama koje bi glasale protiv toga“, objasnio je Dačić.

On je dodao da sa sagovornicima sa Zapada nije razmatrao to što se Srbija još jednom nije usaglasila embargom Rusiji.

„To je direktno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima“, rekao je Dačić, koji je ocene da ja Zapad preblag prema Srbiji označio kao „bezobrazan način razmišljanja“.

„To je ravno jednom cinizmu, kada vi nekome narušite teritorijalni integritet i suverenitet i kažete mu – šta nas briga za vaš teritorijalni integritet, vi morate da uradite to i to, što će narušiti naše odnose sa zemljama koje nas podržavaju“, objasnio je Dačić.

Pri tome, kako je napomenuo, oni koji to lansiraju ne obećavaju da će zaustaviti guranje Kosova u međunarodne organizacije.

Dakle, ja ne vidim po čemu je to međunarodna zajednica blaga prema Srbiji, ocenio je Dačić.

Povodom inicijative francuskog predsednika o integracijii u EU u više brzina, on je istakao da bi to „bila velika prednost za naš region“.

Da zemlje iz našeg regiona u relativno skorijem periodu postanu članovi EU. Onda bi to moglo da deluje pozitivno na brojne konflikte i probleme koji postoje u regionu. A da li će se to desiti, mislim da u ovom trenutku, niko ne može da da odgovor na takvo pitanje, jer su mišljenja iz država EU veoma različita, rekao je Dačić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu