Povežite se sa nama

Covid19

Istraživanja pokazuju: Poremećaj ciklusa kod žena nakon vakcinisanja

Objavljeno

on

Pixabay

Žene koje su se vakcinisale protiv koronavirusa imale su neznatno kašnjenje u ciklusu od jednog dana u odnosu na one koje nisu bile vakcinisane, pokala je studija koju je finansirala američka vlada.

Istraživanje je sprovedeno na 4000 žena i pokazalo je da vakcinacija nija imala uticaj na trajanje menstruacije.
Za potrebe istraživanja naučnici su analizirali podatke iz aplikacije za anonimno praćenje plodnosti, među ženama od 18 do 45 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju. Vakcinisano je oko 2400 učesnika, većina s Fajzerom (55 posto), a slede Moderna (35 posto) i Johnson & Johnson (sedam posto). Za poređenje je uključeno i oko 1500 nevakcinisanih žena. Među vakcinisanom grupom prikupljeni su podaci iz tri uzastopna ciklusa pre vakcinacije i iz još tri uzastopna ciklusa, uključujući ciklus ili cikluse u kojima su se vakcinisale.

Za nevenacinisane žene podaci su prikupljani za šest uzastopnih ciklusa. U proseku, prva doza bila je povezana s povećanjem dužine ciklusa od 0,64 dana, a druga doza s povećanjem od 0,79 dana, kada se usporedi vakcinisana i nevakcinisana grupa.

– Znamo da su imuni i reproduktivni sistem međusobno povezani – rekla je Alison Edelman, voditeljka studije i profesorka na Univerzitetu za zdravlje i nauku Oregon.

Tim naučnika se sada nada da će prikupiti više podataka o sledećim ciklusima među vakcinisanim ženama kako bi potvrdili dugoročni povratak na početnu vrednost i nadaju se da će proširiti studiju na globalni nivo kako bi mogli da razlikuju učinke između marki vakcina.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Covid19

Korona nered u Hrvatskoj

Objavljeno

on

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš saopštio je novi presek broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji.

„Imamo 11.343 novih slučajeva zaraze, 6.146 novozaraženih antigenskim testom. Što je udeo od 51,44 odsto“, kazao je Beroš na konferenciji za medije.

Kada se saberu te dve cifre, dolazi se do 17.489 novozaraženih.

„Ali najvažnije je da uprkos značajnom porastu broja zaraženih ne beležimo porast broja hospitalizovanih“, dodao je on.

Takođe, prema poslednjim podacima, od bolesti kovid 19 preminule su 43 osobe.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu