Connect with us

Politika region

Hrvatski 24 sata: „Rusija posle izbora kreće u destabilizaciju Balkana“

Foto: Unsplash

Rusija bi posle izbora u Srbiji mogla krenuti u daljnju destabilizaciju Zapadnog Balkana. Rusija planira da iskoristi difuznu medijsku scenu u Srbiji i taktikom „zavadi, pa vladaj“ okrenuti čak i istraživačke portale, poput BIRN-a, jedne protiv drugih, ili protiv drugih prozapadnih medija, kao što su politički dnevnik Danas i tabloid Blic, piše hrvatski 24 sata.

U tekstu koji se bavi predizbornim kalkulacijama i predstavljanjem kandidata na izborima u Srbiji 24 sata navodi, da kako god se završila izborna utakmica, nakon ruske agresije na Ukrajinu više ništa nije isto, pa tako ni politika predsednika Srbije Aleksandra Vučiča sedenja Srbije na 500 stolica.

„Manevarski prostor Srbije je sužen i EU više neće tolerirati ono što je srpska spoljna politika godinama dopuštala, a to je malo EU, malo Rusija, malo Kina. Sad je vrijeme jasnog zauzimanja strana. Prema sugovornicima, koji su razgovarali s diplomatima NATO zemalja, Moskva bi u idućim danima, kao odgovor na uvedene sankcije, mogla krenuti u daljnju destabilizaciju Zapadnog Balkana, intenziviranjem kampanje sijanja razdora i dezinformacija. Prva i najjača “detonacija” ruske propagandne mašinerije, prema izvorima, mogla bi odjeknuti u Srbiji, u kojoj upravo traje izborna kampanja, što se smatra plodnim tlom zbog velikog i uzburkanog medijskog tržišta“, piše 24 sata.

Kako dodaju, nekoliko diplomatskih predstavništava zapadnih zemalja u Beogradu već je informisano iz diplomatsko-obaveštajnih krugova da će prvi na udaru biti i preostali malobrojni nezavisni mediji u Srbiji.

„Za sijanje razdora neće se koristiti otvoreno ruski mediji, poput Sputnjika, koji je jako popularan u Srbiji. Srpska  medijska scena je rascjepkana i eksplozivna, i stalno izbijaju novi medijski ratovi zbog netrpeljivosti brojnih medijskih magnata, pa su usred sukobljenih vlasničkih interesa nerijetke svađe između dva prozapadna medija. Rusija planira iskoristiti ovo i taktikom ‘zavadi pa vladaj’ okrenuti čak i lokalne srpske istraživačke portale, poput BIRN-a, jedne protiv drugih, ili protiv drugih prozapadnih medija, kao što su, na primjer, tabloidni Blic ili politički dnevnik Danas, objašnjava izvor“, prenosi hrvatski 24 sata.

Kako se podseća, Pentagon je još 2019. u izveštaju „Ruske strateške namjere“ obelodanio da Moskva ima sposobnost promovirati društvene podele na Zapadu, slabiti civilno društvo i podrivati višestranačje u Europi.

U tom dokumentu, kako se prenosi, ukazuje na tri cilja Putinove globalne strategije i to povratiti i osigurati uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, povratiti status “velike sile” u svetu i predstaviti se kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspešan posrednik „u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom svijeta“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu