Connect with us

Ekonomija

Hrana u Srbiji najskuplja u regionu

Foto: Unsplash

U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60 % proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

Hrana i piće su za 15 % jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6 % od proseka EU), Crnoj Gori (81,5 %), Bosni i Hercegovini (78,4 %) i Severnoj Makedoniji (64,2 %).

Srbija ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 % više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5 % evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93 %).

Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40 % više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132 % evropskog proseka), Švedska (128 %) i Finska (126 %).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56 % proseka EU, i Poljska (60 %).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25 % više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69 % proseka EU, i Poljska (72 %).

Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73 %, u Švedskoj za 36 %, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64 % proseka EU), Poljskoj (72 %) i Mađarskoj (79 %).

Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće, pri čemu su cene najniže u Bugarskoj, 24 % manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34 % veće od proseka.

Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138 %), a Poljska najjeftinija (81 %).

U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12 % niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13 % iznad proseka.

Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8 %), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7 %).

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ana Brnabić: „Izvoz IT usluga za četiri meseca 740 miliona evra“

Foto: Unsplash

Sve veću ulogu u rastu ekonomije u Srbiji igra sektor usluga, a izvoz IT usluga u prva četiri meseca ove godine dostigao je 740 miliona evra, koliko je bio izvoz u celoj 2016. godini, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je povećan izvoz tri puta za šest godina i istakla kako veruje da će tokom 2022. biti dostignut cilj a to je da „izvoz naše pameti bude veći od dve milijarde evra“.

Brnabić je rekla i da joj je zadovoljstvo da sve obavesti da smo za inicijativu „Moja prva plata“ dobili međunarodnu nagradu od organizacije Imagine Europe, kao najbolja inicijativa u 2021. godini.

Ona je podsetila da je tokom tog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne radno iskustvo i da će Vlada nastaviti sa njim i dalje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu