Povežite se sa nama

Ekonomija

Hrana poskupljuje još 12 % širom sveta

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija predviđa rast troškova uvoza hrane širom sveta od 12 % u ovoj godini u odnosu na 2020., uključujući troškove isporuke, na rekordnih 1,71 biliona dolara.

To će izložiti pritisku mnoge najsiromašnije zemlje sveta čije je ekonomije već razorila pandemija, navodi se u izveštaju o globalnim prehrambenim izgledima, koja ova organizacija izdaje svake dve godine, a koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici ove agencije UN sa sedištem u Rimu.

Ovi visoki troškovi, kako se dodaje, mogu se zadržati tokom dužeg perioda pošto već izvesno vreme poskupljuju gotovo svi poljoprivredni proizvodi, pri čemu bi dalji rast cena na tržištima energenata mogao da poveća troškove proizvodnje poljoprivrednika.

Snažno povećanje obima uvoza osnovnih prehrambenih proizvoda prošle godine uticalo je na rast globalnih troškova uvoza, uključujući i troškove prevoza, za 3,0 % na 1,53 biliona dolara, prema izveštaju ove organizacije.

„Mada povećanje poljoprivredne trgovine tokom pandemije pokazuje otpornost ovog segmenta međunarodnog tržišta, rast cena od kraja 2020. godine pojačava rizike za pojedine zemlje koje su zavisne od uvoza hrane“, navodi se.

U dokumentu se predviđa da će izdaci za uvoz prehrambene robe državama, koje ova organizacija klasifikuje kao zemlje sa niskim primanjima i deficitom hrane skočiti ove godine za 20 %, što će ekonomije koje se oslanjanju na turizam dovesti u posebno nezavidnu situaciju.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Sponzorisano

  • Brand studio

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu