Hrana koja čuva zdravlje štitne žlezde
Jod je najvažniji mineral koji doprinosi pravilnom funkcionisanju štitne žlezde.
Nedostatak joda izaziva oticanje štitne, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotireoze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.
Da biste sprečili deficit joda u organizmu najvažnije je da u vašoj ishrani budu zastupljene namirnice bogate ovim mineralom, piše portal Hayat.
Bakalar
Sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.
Mlečni proizvodi
Istraživanja pokazuju da jedna šolja mlijeka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt, koji je dobar i za pravilan rad creva.
Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.
Jodirana so
Jedna četvrtina kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom.
Međutim, so sadrži i natrijum koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njenom upotrebom.
Tuna
Sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.
Tuna je dobar izvor omega tri masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.
Jaja
Predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.
Suve šljive
Bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem.
Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju onim osoboma kod kojih su već dijagnostifikovani probelmi sa štitnom žlezdom.