Connect with us

Ekonomija

Haos na tržištu Amerike – dve nedelje pred bankrot

Photo: Unsplash

Predstavnici Bele kuće i republikanskog Kongresa „utihnuli su“ kada nisu uspeli da se dogovore oko podizanja gornje granice javnog duga od 31,4 biliona dolara.

To nije sprečilo predsednika Džozefa Bajdena da na samitu G7 u Japanu izrazi nadu da se neizvršenje obaveza, odnosno bankrot, može izbeći.

Drugi sastanak prekinut je kasno u petak bez postignutog napretka, a za sada se ne zna kada će pregovori biti nastavljeni.

Ostalo je manje od dve sedmice do 1. juna, kada bi federalna vlada mogla da ostane bez gotovine za plaćanje vladinog duga. To bi dovelo do neizvršenje obaveza, koje bi moglo da izazove haos na finansijskim tržištima, kao i skok kamatnih stopa.

Bajden je poručio da i dalje veruje da se neplaćanje može izbeći, piše Rojters.

„Još uvek verujem da ćemo uspeti da izbegnemo neizvršenje obaveza“, rekao je Bajden novinarima u Hirošimi, u Japanu, gde prisustvuje sastanku lidera Grupe 7.

Bajden je bio optimističan uprkos tome što je Bela kuća priznala da postoje „ozbiljne razlike“ sa republikancima, koji kontrolišu Predstavnički dom.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao je da je potrebno da se postigne napredak u promeni „putanje“ potrošnje i brzine rasta duga.

Republikanci se zalažu za oštro smanjenje potrošnje u zamenu za povećanje vladinog limita za zaduživanje, koji je vlast sama postavila.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom sa malom razlikom, dok Bajdenove demokrate imaju tanku većinu u Senatu, što otežava postizanje sporazuma koji bi prošao oba doma.

Demokrate se zalažu za održavanje stabilne potrošnje na ovogodišnjem nivou, dok republikanci žele da se vrate na nivo iz 2022. godine. Plan koji je Predstavnički dom usvojio prošlog meseca smanjio bi široki deo državne potrošnje za 8 % sledeće godine.

Demokrate kažu da bi to nametnulo prosečno smanjenje od najmanje 22 % za obrazovanje i sprovođenje zakona.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Dubravka Đedović sa „Udruženjem OIE Srbija“: „U junu raspisivanje aukcija za nove zelene megavate“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Udruženja OIE Srbija“ o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, predstojećim aukcijama, potencijalima i izazovima u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga „Udruženja OIE Srbija“ i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje. Takođe, u procesu smo usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte, rekla je ministarka.

Predstavnici Udruženja za OIE istakli su da okupljaju najveće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da su tokom prethodnih godina dali najveći doprinos u povećanju udela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vetrokapacitetima.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahteva za priključenje na prenosnu mrežu, koji opterećuju funkcionisanje „Elektromreže Srbije“ i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udeo OIE u energetskom sistemu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu