Connect with us

Kultura

Get EXITed festival u septembru u Severnoj Makedoniji

Konstrakta / Foto: Kosta Đuraković

Pošto je prošlogodišnje izdanje Get EXITed događaja u Strumici prevazišlo sva očekivanja, okupivši više od 20.000 posetilaca, EXIT tim u saradnji sa opštinom ovog grada u Makedoniji organizovaće drugo izdanje.

Novi Get EXITed događaj biće održan 7. septembra u strumičkom Velikom parku, gde će premijerno nastupiti Konstrakta, najtraženije muzičko ime regiona.

Muzičarka Ana Đurić Konstrakta, koja samo što je predstavila novu pesmu “Evo, obećavam“, rekla je da se raduje ako će i ona, uz pomoć Exita, uspeti da doprinese kulturološkom povezivanju.

– Mislim da je to već dovoljan učinak, a radujemo se naravno i makedonskoj publici, koja je stroga, ne može kod njih sve da prođe, treba da učinimo napor da bismo ih pridobili – poručila je Konstrakta.

Ubrzo će biti objavljena imena svetskih i regionalnih zvezde koje će 7. septembra nastupiti u strumičkom Velikom parku, a ulaz na veliki Get EXITed događaj biće slobodan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Filharmonija svira muziku iz crtaća za školarce

Foto: Promo (BGF)

U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce, koji se održavaju radnim danima, od 22 do 31. marta, od 10 i 12 časova u filharmonijskoj sali.

Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument koji sam svira.

Pod nazivom „Nacrtani orkestar“, ciklus koncerata za mlađe školarce, „ispituje“ koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su „101 dalmatinac”, “Porodica Kremenko”, “Tom i Džeri”, “Inspektor Gedžet”, “Aladin”, “Kralj lavova”… Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Međutim, na kraju ovog vodiča, školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste. Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom “Mačiji koncert” iz “Tom i Džeri” serijala. U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete. A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej SPIRIO r, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je “Mačji koncert” deo mehanizma i datoteke čuda od instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu