Connect with us

Ekonomija

Gasprom: „Evropskoj uniji će biti teško da napuni skladišta gasa“

Photo: Unsplash

Evropi će biti veoma teško da popuni svoje zalihe prirodnog gasa uoči sledeće zime, saopštio je ruski energetski gigant kompanija Gasprom.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, pozivajući se na agenciju Rojters punjenje skladišta gasa u Evropskoj uniji do nivoa sledeće zime biće veoma teško izvodljivo, s obzirom na politički motivisane odluke koje imaju za cilj odbijanje uvoza ruskog gasa iz gasovoda“, objavio je Gasprom.

„Na količinu raspoloživog gasa na evropskom tržištu u velikoj meri će uticati konkurencija za LNG“, dodaje ruski gigant.

Na kraju zimskog perioda skladišta širom Evropske unije bila su 16. aprila popunjena 56,54 %, prema podacima Gas Infrastructure Europe.

To je znatno iznad petogodišnjeg proseka i nivoa gasa u skladištima na kraju prethodne dve zime, prenosi agencija Rojters.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu