Connect with us

Poslovanje

Gas iz Azerbejdžana ruskom nije konkurencija ni po količini ni po ceni, ali je i dalje dobra vest za Srbiju – potpisan ugovor o uvozu do 400 miliona kubika

Photo: Unsplash

Ugovor o uvozu azerbejdžanskog gasa u Srbiju potrošačima u našoj zemlji obezbeđuje novog snabdevača, ali zbog nedovoljnih količina ne predstavlja alternativu ruskom “plavom energentu” niti će biti jeftiniji od njega, smatra stručna javnost Srbije.

Dubravka Đedović je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz te zemlje do kraja naredne godine.

Potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje, rekla je Đedović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u ministarstvu energetike Azerbejdžana.
Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

Posle završetka gasovoda Balkanski tok, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju, kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima, rekla je ona.

Ministarka Đedović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko terminala za tečni prirodni gas u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko 3 milijarde kubnih metara u 2022. na oko 4 milijade kubnih metara do 2030.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Gas iz Azerbejdžana za nekoliko dana počinje da stiže u Srbiju: Interkonekcija sa Bugarskom u probnom radu kroz nedelju dana

Photo: Unsplash

Azerbejdžanski gas potrošači u Srbiji bi trebalo da počnu da dobijaju do kraja sledeće godine. Naime, sredinom novembra ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović u Bakuu je potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024.

Potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje, rekla je Đedović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.

Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope,  rekla je ona.

Ministarka Đedović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko terminala za tečni prirodni gas u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

Iako u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu saopštili po kojoj će ceni Srbija kupovati azerbejdžanski gas sa sigurnošću se može konstatovati da će biti veća od one po kojoj Beogradu gas prodaje Moskva. U resornom ministarstvu pak tvrde da su “dogovoreni veoma povoljni uslovi za Srbiju kada je reč o snabdevanju gasom iz Azerbejdžana”.

Ugovorena je primena tržišne cene koja će se određivati prema relevantnom TTF tržištu za trgovinu prirodnim gasom u Evropi, rečeno je Ministarstvu rudarstva i energetike, ali bez obelodanjivanja konkretne cifre.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu