Connect with us

Ekonomija

Galopirajući rast izvoza IT usluga: „Prošle godine stiglo se do 2,7 milijardi evra“

Photo: Unsplash

Samo prošle godine Srbija je imala 2,7 milijardi evra izvoza IKT usluga, što je za 45 % više nego godinu dana ranije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, suficit koji je država imala u trgovini uslugama u ovom sektoru bio je 1,9 milijardi evra, jer je u isto vreme Srbija uvezla IKT usluga u vrednosti od 732 miliona evra.

Ukupno, vrednost izvoza celog sektora usluga prošle godine bio je veći od 11 milijardi evra, u kom IKT usluge čine značajan deo.

Upravo zato ga je premijerka Ana Brnabić juče označila “najbrže rastućim sektorom naše ekonomije”.

“Naša godišnja stopa rasta od 45 % veća je od svih EU država, a mi smo, najviše zbog rasta izvoza IKT usluga, država sa najvećim rastom izvoza usluga u Evropi od 2017. do 2022”, rekla je Brnabić na obeležavanju dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju.

IT analitičar u kompaniji Mineko kompjuters Milovan Matijević kaže za Danas da Vlada ima čime da se pohvali, iako je taj sektor u većinskom vlasništvu stranaca.

“Stranci su vlasnici firmi koje zapošljavaju više od 60 % radne snage u IKT sektoru i koje ostvaruju više od 60 % ukupnih prihoda. Tako da sve zavisi od njihove poslovne politike. Činjenica je da imamo rastući trend godinama unazad i da su godišnje stope rasta više od 40 %, što je impozantno”, ističe Matijević.

On kaže da je poslednji kompletan izveštaj koji postoji onaj iz 2020, ali da “tu nema nekog velikog pomeranja”, te da Srbija sa 2,7 milijardi evra softverskog izvoza učestvuje sa malo više od jedan odsto u Evropi, dok je na svetskom nivou to nekih pola procenta.

“Softverski izvoz u svetu bio je negde malo veći od 500 milijardi evra i rast postoji svuda u svetu, ali to što imamo udeo od 0,5 % znači da imamo još puno prostora za rast, naše firme teško mogu da uđu u neku zonu zasićenja”, napominje naš sagovornik.

Najviše tog izvoza ide u zemlje EU, gotovo 70 odsto, a najveće pojedinačno tržište Srbije su SAD.

Prema podacima NBS, najviše usluga Srbija je tokom prošle godine izvezla EU, više od 8 od ukupno 11 milijardi je otišlo tamo. Od EU zemalja, najveće tržište za naš IKT sektor je Nemačka u koju je otišlo 1,1 milijardi evra ovih usluga.

Ipak, globalno najveći partner Srbije u izvozu IKT usluga je SAD u koji je tokom 2022. izvezeno IKT usluga u vrednosti većoj 1,2 milijarde evra.

Treća na spisku zemalja kojima Srbija najviše prodaje ovu vrstu usluga je Velika Britanija – 883 miliona evra.

Srbija je sa 42. mesta u svetu na kom je bila pre sedam godina u izvozu stigla u 2021. do 35. mesta.

Matijević kaže da je Srbija treća u regionu po prihodima, i da je bolja odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, ali da kaskamo za Rumunijom, dok smo blizu Mađarskoj.

On kaže da za nas izazov može da bude nešto što je slučaj u Nemačkoj. Nemačko tržište je ogromno i kod njih nema značajnijih performansi u softverskom izvozu jer oni to rade za svoje potrebe i lanac dodate vrednosti ostaje u njihovoj zemlji.

“To je po ekonomskim parametrima mnogo kvalitetnija varijanta”, napominje Matijević.

Rastu izvoza IT usluga kod nas prethodnih godina, tvrde stručnjaci, doprineo je povećani obim posla ali i rast cena, ali delom i to što se sve više radi upravo na tome da se obezbede veće dodate vrednosti.

U EU je na primer, prema podacima Eurostata, između 2014. i 2019. dodata vrednost IKT usluga rasla svake godine i porasla za 27,5 %, a ukupna dodata vrednost IKT sektora EU bila je veća od 504 milijarde evra u 2019. godini.

Među državama članicama EU relativna težina IKT sektora, merena odnosom njegove dodate vrednosti u odnosu na BDP, bila je najveća na Malti, 6,9 %.

Taj odnos dodate vrednosti IKT u BDP bio je relativno visok u i u Luksemburgu sa 6,1 %, dok je manja od 3 % BDP-a bila u Španiji, Italiji i Portugalu, a najmanja u Grčkoj – 1,9 %.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu