Connect with us

Filmovi

„FRKA’“: Radionica za pisanje filmskih scenarija

Foto: Promo

Letnja filmska radionica ‘’FRKA’’ u čijem fokusu će biti predavanja o pisanju scenarija biće održana u Kragujevcu od 1. do 10. avgusta.

Polaznici radionice će od eminentnih predavača i mentora dobiti osnovne smernice kako da dobru priču pretvore u filmski scenario.

Razvoj filmske priče, rad na scenariju, kreativni i stvaralački proces, istorija i teorija filma, kao i filmska kritika su osnovne teme šeste po redu „Frke“. Mentori i predavači ove jedinstvene filmske radionice su scenaristi Dunja Petrović i Petar Mihajlović (autor scenarija za film Južni vetar), kao i filmski kritičari Miroljub Stojanović i Saša Radojević.

Organizatori ističu da su radionice besplatne i da mogu da se prijave svi ljubitelji filma stariji od 15 godina, dok ‘’gornja granica’’ za godine ne postoji.

Svi polaznici će moći da nauče osnovne tehnike pisanja scenarija za svoje ideje i priče, a mentori i predavači će kroz predavanja i teoretski rad sa njima raditi na pričama i usmeravati ih do oblikovanja filmskog scenarija.

Vežbe i predavanja o pisanju scenarija na ovogodišnjoj filmskoj radionici održavaće se na Velikoj sceni Knjaževsko srpskog teatra, a na kraju će svi polaznici dobiti sertifikat o završenoj obuci.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

70. Martovski festival: Program za petak, 31. mart

Foto: Promo

Jubilarni, 70. Martovski festival traje do 2. aprila u Domu omladine Beograda i tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

U međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. Revijalni program odvija se u celinama Svetska, Regionalna i Domaća panorama, sa mnoštvom svetski, regionalnih i srpskih premijera.

Kao i svakog dana, u petak 31. marta program počinje od 13h u Centralnom holu Doma omladine Beograda razgovorima sa autorima čije filmove gledamo ove godine u takmičarskom i revijalnom programu. Medijima i publici će se predstaviti: Vera Vlajić, rediteljka, „Avanture karikature“ (Domaća panorama); Tara Gajović, rediteljka i Vida Davidović, scenaristkinja, „U ramenima“, „Vidi moje oči, vidi moje ruke, lice moje“ (kratki igrani film);  Mimi Vlaović, rediteljka, „Čuvam te“ (kratki igrani0), Marko Marković, scenarista i Martina Krivokapić, producentkinja, „9-5“ (kratki igrani film); Nenad Pržulj, reditelj, „Moj crveni film“ (dokumentarni do 50 minuta).

U okviru revijalnog programa, od 19h u Velikoj sali DOB, publika će imati priliku da prisustvuje svetskoj premijeri dokumentarnog filma „Nepobedivi um“ (Invincible Mind / 2022. / 96’ / SAD), u režiji istaknutog filmskog i televizijskog autora i pedagoga Zorana Amara, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

U sali Amerikana DOB od 17h biće predstavljeno peto izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1993. do 1999. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Projekciji filmova prethodiće razgovor sa urednicima izdanja.

Austrijska revija kratkog filma biće održana od 19h u sali Amerikana DOB. U pitanju je saradnja Austrijske filmske akademije i Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove. Projekat je prvi put predstavljen 2012. godine na Međunarodnoj kulturnoj konferenciji u Beču i od tada se sprovodi svake godine. Selekcija može obuhvatiti kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, animacije i muzičke spotove. Svake godine formira se nova selekcija koja uključuje one austrijske kratke filmove koji se kroz nagrade i uspehe na festivalima kvalifikuju za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi u kategoriji „Najbolji kratki film“. Odabrani filmovi kreću na jednogodišnju turneju po svetu. Ovogodišnja selekcija svoju srpsku premijeru imaće na Martovskom festivalu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd. Biće prikazana tri filma: „Fabiu“ (2022. / 28′), režija i scenario Stefan Langthaler; „Ženski fragmenti: Gini i Resi (Frauenfragmente: Gini und Resi  / 2020. / 43’), scenario i režija Sophie Gmeiner i „Goli muškarci u šumi“ (Nackte Männer im Wald / 2022. / 30’), režija Paul Ploberger.

U okviru pratećeg programa biće održane Radionica za debitante (mentorke Andrijana Stojković, Jovana Nikolić i Sari Volanen) i Radionica eksperimentalnog filma (mentori Milica Lapčevič, Vladimir Šojat i Andrzej Marzec), Masterklas Petra Strugara „Gluma u kratkometražnom igranom filmu“ (Klub DOB, 17- 18:30h) i predavanje Sari Volanen „Produkcija kratkih i dokumentarnih filmova u saradnji sa evropskim televizijama“ (Klub DOB, 19- 20:30h). U Centralnom holu DOB od 18h zakazane su promocije knjiga: „Ono što se vidi“ Nine Živančević (u izdanju Niškog kulturnog centra) i Trilogije Nedeljka Dragića s knjigama snimanja za šest sportskih crtaća o Vučku, u izdanju Veljka Krulčića.

Program LAUREATI MARTOVSKOG FESTIVALA, koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Dinko Tucaković, Kosovska 11), od 18h prikazuje celinu „Makedonski laureati“. Uz podršku Kinoteke Severne Makedonije predstavljamo i programsku celinu makedonskih  dobitnika nagrada na Martovskom festivalu, gde su zastupljeni neki od najznačajnijih autora koji vode poreklo sa tog područja: Dimitrie Osmanli, Trajče i Stole Popov koji su imali velike uspehe na nekadašnjem Martovskom festivalu. Od 20h na programu je kombinovani filmski slot, u kojem su predstavljeni klasici, od nedavno preminulog Puriše Đorđevića, preko Vladimira Pogačića, Saše Petrovića i genijalnog kritičara Vicka Raspora, sve do još aktivnih autora različitih generacija, kao što su: Želimir Žilnik, Vlatko Gilić, Stefan Đelineo…

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu