Connect with us

Politika

Fatmir Šeholi: „Gabrijel Eskobar u ponedeljak posetiće Prištinu, izbore na Severu Kosova treba odložiti, to od Kurtija traže i SAD i EU“

Photo: Unsplash

Specijalni izaslanik Sjedinjenih američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće u ponedeljak Prištinu, povodom aktuelne situacije na Severu Kosova, kaže za Danas direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

To je veoma bitna poseta u jeku velikih problema na severu Kosova. Kurtiju je rečeno od strane međunarodnog faktora da odloži izbore na severu, navodi Šeholi.

On dodaje da je Institut koji vodi imao više sastanaka u Americi i Nemačkoj, na osnovu kojih su, kaže, uvideli smo da EU traži odlaganje izbora.

Ali i mi kao aktivisti Instituta smatramo da u aktuelnoj situaciji na severu Kosova lokalne izbore trebalo bi odložiti, jer nijedan život nevinih ljudi nije vredno izgubiti zbog sprovođenja zakona. Sprovođenje zakona moze da sačeka kada se stvore realne okolnosti za održavanje izbora, kaže naš sagovornik.

Izbori na Severu Kosova raspisani za gradonačelnike opština 18. decembra, a za odbornike u lokalnim Skupštinama u Leposaviću i Zvečanu 25. decembra. Raspisivanje ovih vanrednih izbora usledilo je nakon ostavki članova Srpske liste.

Došlo je do incidenata na Severu Kosova usled ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije, koji su na te pozicije došli nakon izlaska Srba iz institucija, u opštinske prostorije u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije je na sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane, kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu