Povežite se sa nama

Ekonomija

Evropska unija vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije u 2020. godini

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

U spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije u 2020. godini Evropska unija učestvovala je sa 61 %, čime je zadržano učešće iz prethodnih godina.

U odnosu na 2009. godinu vrednost izvoza u EU se učetvorostručila i dostigla 11 milijardi evra prošle godine. Uvoz iz EU prošle godine iznosio je 13,5 milijardi evra. Izvoz Srbije u EU raste brže od uvoza iz EU u poslednjoj deceniji, pa se pokrivenost uvoza izvozom iz EU povećala sa 48 % u 2009. godini, na preko 82 % u 2020. godini.

Najznačajniji trgovinski partner Srbije bila je Nemačka, u kojoj je završilo 13 % srpskog izvoza, dok je Italija na drugom mestu sa udelom od 8,4 % u našem izvozu. Iste zemlje su na vrhu liste spoljnotrgovinskih partnera i kada se radi o uvozu.

Što se tiče trgovine poljoprivrednih proizvoda, Srbija ima višak u odnosu na EU. Ovaj suficit na srpskoj strani dostigao je vrhunac 2020. godine sa više od 524 miliona evra. Više od polovine izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u EU. U 2020. godini srpski poljoprivredni izvoz u EU činio je 52 % ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije. Izvoz poljoprivrede Srbije u EU skoro se utrostručio u protekloj deceniji, sa 640 miliona evra u 2009. na preko 1,8 milijardi evra u 2020. U isto vreme, srpski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u stalnom je porastu tokom prethodne decenije sa 440 miliona evra u 2009. na preko 1,3 milijarde evra u 2020.

Strane direktne investicije (SDI) koje dolaze iz EU činile su skoro 68 % ukupnih SDI, koje su dolazile u Srbiju tokom jedanaest godina, od 2010. do 2020. Ovaj trend se nastavio i u 2020. godini. U apsolutnim iznosima, SDI iz zemalja EU dostigle su 17,5 milijardi evra u proteklih jedanaest godina.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Siniša Mali: „Još jedna potvrda naših odličnih rezultata“

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Ministar finansija Siniša Mali objavio je informaciju, kako je istakao, o još jednoj potvrdi odličnih ekonomskih rezultata naše zemlje.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije povećao je prognozu našeg privrednog rasta za 2022. godinu na 4,9 %, čime je Srbija najbolja od svih zemalja Istočne Evrope, koje su bile deo ove analize, a zajedno sa Poljskom, koja ima isti projektovani privredni rast, objavio je ministar na svom profilu na Instagramu.

„Ponosni smo na naše rezultate i na to kako smo se izborili sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, a s obzirom na to sa je Srbija kumulativno, za poslednje dve godine, imala najveći privredni rast u Evropi, ne računajući Irsku, koja je sedište najvećih multinacionalnih kompanija na svetu, pa je u tom smislu neuporediva sa ostatkom kontinenta“, dodao je Mali.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu