Connect with us

Politika

Evropska unija kritikovala Ameriku

Foto: Unsplash

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kritikovao Ameriku, zbog nedostatka transparentnosti i lojalnosti prema transatlanskim partnerima.

On je naveo da to pokazuju jednostrane odluke Vašingtona da se povuče iz Avganistana i američki bezbednosni dogovor sa Australijom i Velikom Britanijom.

Mišel je rekao da su ove odluke Amerike pokazale očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti, iako je, kako je naglasio, američki predsednik Džozef Bajden ranije ove godine objavio da se Amerika vratila nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp četiri godine zastupao politiku „Amerika na prvom mestu“.

On je, obraćajući se grupi novinara u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, ponovio da je transatlanski savez najvažniji savez za nas u EU, prenosi AP.

„Ne dovodim u pitanje ovaj savez, ali pitam: Da li postoji sumnja u Ameriku o značaju ovog saveza sa Evropom?“, upitao je Mišel.

On je upozorio da će najava novog saveza između Amerike, Velike Britanije i Australije, i odluka Amerike da zajedno sa Velikom Britanijom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor između Francuske i Australije, imati posledice.

Australija, Amerika i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni dogovor AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi 8 podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u dogovor odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu, zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu