Connect with us

Ekonomija

EU uvozi više energije iz SAD i UK nego iz Rusije

Photo: Unsplash

Evropski uvoz energije iz Rusije od početka godine se skoro prepolovio.

Pre napada na Ukrajinu EU je iz Rusije uvozila između 26 i 7,6 % svog ukupnog uvoza energije, saopštio je Eurostat.

Između prvog i drugog tromesečja uvoz energije, pre svega gasa i nafte, drastično je smanjen, a silazni trend je nastavljen i u trećem kvartalu.

Ukupno, od prvog do trećeg tromesečja udeo ruske energije u uvozu EU pao je sa 25,5 na 15,1 % ili za 6,1 milijardi evra.

Istovremeno, rastao je uvoz energije iz SAD i Ujedinjenog kraljevstva. U drugom tromesečju uvoz energije iz ove dve zemlje prevazišao je uvoz iz Rusije za 1,4 procentnih poena. Do trećeg kvartala razlika se povećala na 4,8 procentnih poena.

U periodu od jula do oktobra, uvoz energije iz SAD-a je čini 12,2 % ukupnog uvoza energije EU, dok je uvoz iz UK dostigao 7,7 %, navodi Eurostat.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu