Connect with us

Ekonomija

EU: „Ruske banke ne mogu nazad u SVIFT“

Photo: Pixabay

Evropska unija ne planira da ponovo uključi ruske banke u sistem SVIFT, a to se odnosi i na „Roseljhozbanku“, izjavio je portparol EU Peter Stano tokom razgovora o sporazumu o žitu.

On je podsetio da su ruske banke isključene iz SVIFT-a u okviru međunarodnih sankcija i istakao da će one biti ublažene ili ukinute tek nakon okončanja rata u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Ujedinjene nacije rade na obezbeđivanju operacija sa „Roseljhozbankom“ i postoji mogućnost da se transakcije obavljaju van platnog sistema SVIFT, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Djužarik.

„Nastavićemo da činimo sve što je moguće da bismo obezbedili isporuke i operacije preko ‘Roseljhozbanke’, a postoji mogućnost da se sve transakcije sprovode van sistema SVIFT“, kazao je Djužarik.

Očigledno je, dodao je, da bi u okviru SVIFT-a sve bilo lakše, ali ćemo nastaviti da delujemo sa svim našim saradnicima, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD, Rusiju i druge, kako bismo obezbedili isporuke ukrajinskog žita.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da je sporazum o žitu produžen do 17. jula bez ikakvih promena, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 18. maja rekao da se za „Roseljhozbanku“ u vidu garancija razrađuju različite opcije, koje će biti identične deblokadi SVIFT-a.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu