Connect with us

Politika

EU odobrila pregovarački mandat za viznu liberalizaciju za Kosovo

Photo: Unsplash

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) usaglasili su pregovarački mandat Saveta EU o uredbi o putovanju bez viza za nosioce pasoša, koje izdaje Kosovo.

Prema saopštenju iz EU, na osnovu ovog mandata, češko Predsedništvo će započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Jan Lipavski, ministar inostranih poslova Češke, čija zemlja predsedava Evropskom unijom ocenio je da odluka predstavlja važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo.

„Nadamo se da ćemo brzo postići sporazum sa Evropskim parlamentom kako bi ovo obećanje postalo stvarnost. Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost, i verujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti“, izjavio je češki ministar spoljnih poslova, Jan Lipavski.

Prema stavu Saveta EU, izuzeće od viznog zahteva primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

ETIAS je, inače, sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Dogovoreni rok sa funkcionisanje ETIAS-a je novembar 2023. U slučaju da ovaj sistem bude potpuno funkcionalan u zadatom roku, to podrazumeva da bi i vizna liberalizacija za Kosovo istovremeno stupila na snagu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Vladimir Bilčik: „Od dolaska Kurtija na vlast pregovori ne idu u pravcu pronalaženja rešenja“

Photo: Unsplash

Kako prenosi portal Kosovo online, Bilčik je naveo da treba pažljivo sagledati situaciju i u Beogradu i u Prištini.

„Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast (na Kosovu) sa pregovorima se zaista odugovlači i oni ne idu u pravcu pronalaženja rešenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren za kritiku srpske strane“, rekao je Bilčik.

On je nedavnu pucnjavu na severu Kosova ocenio kao „apsolutno neprihvatljivu“.

„Ovo je zaista izuzetno opasna situacija koja ukazuje da bi stvari zaista mogle da izmaknu kontroli. Važno je da dođe do deeskalacije, da postoji puna istraga”, kazao je Bilčik dodajući da je članstvo u EU “šargarepa” za obe strane u dijalogu.

Ako dijalog ne krene dalje, kako je naveo, „videćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz sveta“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu