Connect with us

Biznis

Elektroprivreda Srbije odgovorila na kritike Zorana Drakulića

Foto: Unsplash

Vlada Srbije je u nastojanju da zaštiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od 75 evra po megavat-satu, saopštio je EPS i poručio Zoranu Drakuliću da njegove firme, kao i bilo koje druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni.

Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić je, povodom kritika predsednika Poslovnog kluba „Privrednik“ Zorana Drakulića, poručio da je 75 evra manje od 302,5 evra.

Stanić u saopštenju navodi da Drakulić kritikuje da se tom preporukom vlade „ipak sprovodi poskupljenje“, što će „za EPS značiti najmanje milijardu evra prihoda, koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija“, i odgovara da bi Drakulić morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku „baseload“ dijagrama električne energije u prvoj polovini 2022. godine 302,5 evra po megavat-satu.

Stanić objašnjava i da je rast cena električne energije na svim evropskom berzama započet još u maju.

Uzroci su višestruki, kompleksni su i globalne prirode, ističu iz EPS-a.

„Ovoj ceni (302,5 evra po megavat-satu) treba još dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji“, dodaje Stanić.

Kako kaže, nasuprot tome Vlada Srbije je u nastojanju da zašiti sve privredne subjekte u zemlji EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od 75 evra po megavat-satu.

„Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS-a, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“, ističe Stanić.

Poručuje da kompanije Drakulića, kao i bilo koja druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni.

„Ukoliko je gospodin Drakulić nezadovoljan ovakvom cenom slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom, koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja“, naglasio je Stanić, navodi se u saopštenju EPS-a.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 %

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.

Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 % u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu