Povežite se sa nama

Politika region

Dveri: „Građani Srbije na KiM moraju imati pravo glasa na referendumu“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Kako se približava republički referendum, sve su manje šanse da građani sa Kosova i Metohije ostvare svoje pravo glasa, i glasaju na republičkom referendumu. Pod obrazloženjem da nisu ispunjeni bezbednosni uslovi, po svemu sudeći, Republika Srbija neće organizovati glasanje na Kosovu i Metohiji, upozoravaju Dveri.

– Srpski pokret Dveri posredstvom svog predstavnika u Republičkoj izbornoj komisiji, pokrenuo je pitanje zaštite i ostvarenja prava glasa Srba sa KiM, međutim, država još uvek nema odgovor. I pored ove činjenice, vlast izbegava da prizna da je Srbija država ograničenog suvereniteta pod stranom okupacijom, navode iz ovog pokreta.

Oni apeluju da referendum bez prava glasa za građane Srbije, koji žive na KiM ne sme biti održan.

– To onda nije referendum, već odricanje od Kosova i Metohije, što Vučićevoj vlasti neće biti prvi put. Ako krenu ovim putem i ako im prođe referendum u nedelju, onda je sledeće izbacivanje „preambule“ o KiM, kao sastavnom delu Srbije iz Ustava, a to ne smemo dozvoliti. Zato svi zajedno, sa Srbima sa KiM, poručimo u nedelju ovoj vlasti jedno glasno i jasno ‘NE’.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar dolaze na Kosovo radi narednih koraka u dijalogu Kosovo-Srbija

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviće na Kosovu od 31. januara do 2. februara, u cilju daljeg napretka u dijalogu Kosovo Srbija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, oni će se sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

„Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. Specijalni predstavnik EU Lajčak će se, takodje, sastati sa predstavnicima civilnog društva i posetiti zajednički prelaz Mutivode“, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenir (Jeff Hovenier) ocenio je da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovo.

„Moj tim i ja jedva čekamo specijalnog predstavnika Eskobara na Kosovu sledeće nedelje. Napredak u dijalogu uz podršku EU ostaje najbolji način da se osigura da kosovski lideri mogu da održe svoja obećanja građanima i da Kosovo bude priznato i da mu se dodeli mesto, koje mu pripada“, napisao je on.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu