Connect with us

Investiranje

Dubravka Đedović sa ambasadorom Bugarske o izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Petkom Dojkovim o napretku radova na izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja i veću energetsku bezbednost.

„Diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima je od velikog značaja za energetsku bezbednost naše države. Na jesen ćemo završiti izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom ćemo se povezati sa izvorima prirodnog gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj“, rekla je Đedović.

Dodala je da je regionalna saradnja u snabdevanju gasom u jugoistočnoj Evropi važna kako bi se sagledali potencijali izgradnje novih interkonekcija, potrebni kapaciteti, potrošnja i mogućnost obezbeđivanja stabilnog snabdevanja.

Dojkov je rekao da Bugarska i Srbija razvijaju aktivan dijalog u mnogim oblastima i da je poslednjih godina veoma uspešna saradnja u saobraćajnom i energetskom povezivanju.

On je istakao važnost bugarske podrške Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je finansijski podržala izgradnju gasne interkonekcije dve zemlje dajući time doprinos većoj energetskoj sigurnost i nezavisnosti, koja je posebno značajna zbog posledica rata u Ukrajini.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Dubravka Đedović razgovarala sa predstavnicima japanske razvojne agencije o izgradnji RHE „Bistrica“

Photo: Unsplash

 Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o jačanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega, podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE „Bistrica“, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

„Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije“, naglasila je Đedović.

Prema njenim rečima, izgradnjom RHE „Bistrica“, Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala.

Ocenila je da je to posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

„Planirani kapacitet RHE „Bistrica“ je 656 megavati i izgradnja ovog postrojenja značajna je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovali fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom i dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem“, navela je Đedović.

Ona je dodala da je duže od dve decenije Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori.

„Sa JICA smo imali i do sada dobre odnose i podršku u ostvarenju ovih ciljeva, pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) A, koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelje smo dogovorili da postrojenje u TENT A bude završeno početkom godine, a danas smo to i potvrdili“, kazala je ministarka.

Ona je naglasila da će postrojenje za odsumporavanje koristiti najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana.

„Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, da kroz tu saradnju može da se obezbedi ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija“, kazala je ministarka.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu