Connect with us

Investiranje

Dubravka Đedović s ministrom energetike Bugarske: „Radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad idu planiranom dinamikom“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ministrom energetike Republike Bugarske Rosenom Hristovim o regionalnoj saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Hristov je ministarki uputio poziv da se Srbija pridruži novoj inicijativi u sektoru gasa u Jugoistočnoj Evropi, koja je važna za razmenu informacija između zemalja, kako bi se obezbedilo lakše i sigurnije snabdevanje. Cilj te inicijative je i da podstakne bližu saradnju operatera transportnih sistema u Centralnoj, Južnoj i Istočnoj Evropi.

Prema rečima Đedović, regionalna saradnja u snabdevanju gasom omogućila bi bolje planiranje potrebnih interkonecija i da je zato raduje inicijativa bugarskog ministra koja bi omogućila da se sagledaju kapaciteti, potrošnja, gasna infrastruktura, rute snabdevanja, ali i otvorile mogućnosti saradnje na obezbeđivanju stabilnijeg i povoljnijeg snabdevanja prirodnim gasom celog regiona.

Ministri su razgovarali i o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

Đedović je rekla da radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad idu planiranom dinamikom i dodala da je isporučeno 70 odsto ugovorenih cevi, da su završeni pripremni radovi na 92 odsto trase, kao i da se završetak radova očekuje na jesen.

Gasna interkonekcija će omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja i dati mogućnost da se Srbija poveže sa izvorima gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalom u Grčkoj, istakla je Đedović i dodala da je u planu gradnja interkonekcija i sa drugim susedima, pre svih sa Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Ministarka energetike i rudarstva Srbije: „U oktobru se očekuje kraj izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da se očekuje da u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, i da Srbija dobije još jednu gasnu rutu i pristup novim snabdevačima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Emanuelom Žofreom istakla da je taj projekat važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa EU.

Đedović je navela da je cilj Srbije da diversifikuje svoje izvore snabdevanja i da Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje može da uveze, jer bi Srbija iz te zemlje mogla da uveze i do trećine svojih trenutnih potreba.

Žofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom i istakao da diversifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji.

Dodao je da je od vitalnog značaja da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana.

Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žofre.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu