Connect with us

Crna Gora

Dritan Abazović: „Želeo bih da Crna Gora bude domaćin ako bude novih rundi pregovora Srbije i Kosova“

Photo: Unsplash

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je Crna Gora spremna da doprinese i podrži proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, dodajući da bi, ukoliko bude novih rundi pregovora između Kosova i Srbije, želeo da im Crna Gora bude domaćin, piše Kosovo online prenoseći Pavlovic Today.

Abazović je, na pitanje kako bi Crna Gora mogla da doprinese procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, kazao da Crna Gora igra ulogu pomirenja u regionu te da ima odlične odnose sa svim susednim zemljama i da u voljni da pomognu na bilo koji način uključujući i logističku podršku.

„Lično, želeo bih da proširim svoju ponudu – ukoliko bude novih rundi pregovora između Kosova i Srbije, da ih ugostim u Crnoj Gori“, otkrio je Abazović za Pavlović tudej.

On je naveo da Crna Gora nije deo dijaloga, ali da on lično veruje da evropski predlog predstavlja dobro rešenje koje će doneti nešto i Srbiji i Kosovu.

„To je put kojim region treba da ide. Put normalizacije je pravi za region kao prvi korak, a na kraju, kada se ispune svi kriterijumi, ulazak u Evropsku uniju kao konačni cilj za ceo region“, kazao je crnogorski premijer.

Smatra da je najvažnije da se sporazum sprovede i dodaje da, da bi se to desilo, obe strane moraju da se drže onoga što su dogovorile.

„Nisam zagovornik ideje u kojoj stranke potpisuju nešto bez praćenja implementacije. To u prošlosti nije dobro funkcionisalo. Najvažnije je da se ono o čemu se dogovore sprovede u praksu“, rekao je Abazović.

Istakao je da je potrebno da i Srbija i Kosovo poštuju posebne odredbe aneksa o implementaciji, uključujući i one da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i da Kosovo formira Zajednicu srpskih opština.

S obzirom na to da se nedavno sastao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Abazović kaže da premijer Albanije podržava sporazum, ali primećuje da ni Rama, ni on nisu strane u dijalogu.

Istakao je važnost donošenja teških odluka kako bi se „region oslobodio statusa kvo“ i naglasio da izlazak iz zone udobnosti i stvaranje trajnog uticaja zahteva sposobnost donošenja teških izbora.

Abazović je pozvao Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića da napreduju u primeni sporazuma.

„Moja poruka Kurtiju i Vučiću, a to kažem u dobroj nameri kao prijatelj, jeste da donose teške odluke. Stavite tačku na to i idite napred. U Crnoj Gori smo to uradili Osnovnim ugovorom. Kasnije se pokazalo da te teške odluke koje drugi ljudi često nisu hteli da donesu nisu tako teške“, kazao je Abazović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

LOME STOLICE, GAĐAJU NASTAVNICU Šok snimci iz škole

Printskrin YT

Podgorička policija podnela je prekršajne prijave protiv A.V. i L.B, dva bivša učenika Srednje mešovite škole (SMŠ) „25.maj“ u Tuzima zbog drskog ponašanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, policiji je 8. septembra prijavljeno da se u SMŠ „25.maj“ u Tuzima učenici nedolično ponašaju, viču, uništavaju školski inventar, bacaju predmete u pravcu profesora pomenute škole.

U odnosu na pomenuti događaj objavljeni su i video snimci na društvenim mrežama, koje su preneli i mediji.

„Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti, službenici Odeljenja bezbednosti Podgorica su u cilju identifikacije lica sa snimka prikupili obaveštenja od bivših učenika ove škole – R.B., M.B., A.V., D.D., B.A. i L.B., te od prethodnog direktora SMŠ „25.maj“ – G.L., kao i od trenutnog direktora ove škole – S.L.

Osim toga, prikupljena su obaveštenja i od dve profesorke. Sa svim spisima predmeta upoznat je tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se nakon uvida u spise predmeta, 20. novembra, izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata krivičnog jela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je objavila Televizija Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine. Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Podsetimo da je mesto i opština Tuzi sa pretežno 80% naseljena Albancima i bošnjacima, gde pored nasilja se statistički krije i najveća stopa kriminaliteta u ovom delu Crne Gore.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu