Connect with us

Politika region

Dragan Šutanovac: „Ako Beograd ne bude kooperativan, Moskva će se drugim metodama baviti Srbijom“

Foto: Unsplash

Na pitanje da li je Rusija spremna da podrži eventualni dogovor Beograda i Prištine, ruski ambador u Srbiji je u svom prvom intervjuu, po dolasku u Beograd, naglasio da je Rusija spremna da podrži dogovor koji mora ne samo da odgovara Beogradu i Prištini već i Moskvi, podseća za Danas Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane.

U osvrtu na najnoviju izjavu Aleksandra Bocana Harčenka o tome da će Ruska Federacija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podržati sve što je u interesu Srbije, Šutanovac kaže da je od momenta kada je ruski ambasador rekao da dogovor Srbije i Kosova mora biti u interesu Moskve, politika Rusije prema razgovorima i eventualnim dogovorima izmedju Beograda i Prištine se menja i, naglašava, sve vreme postoji potreba da se skrene pažnja pregovaračima kako je neophodno ispuniti i očekivanja Moskve.

Promenom geopolitičke situacije u Evropi ali i nesumnjivom posrtanju Rusije u Ukrajini a nakon višegodišnje kampanje koju Rusija kroz meku moć koristi u Srbiji narativ se menja. Imajući u vidu da Srbija, iako nije formalno uvela sankcije Rusiji, sve vreme u međunarodnim forumima glasa u skladu sa EU i drugim zemljama koje ne podržavaju rusku agresiju, Moskva se okreće drugoj metodi pritiska, pa se ovoga puta pored interesa Srbije naglašava interes “srpskog naroda”, za koji se veruje da je većinski rusofilski i antievropski, čime se šalje jasna poruka vlastima da, ako ne budu kooperativne da će se Moskva drugim metodama baviti Srbijom, kaže Šutanovac.

Najočigledniji primeri, napominje naš sagovornik, vide se prilikom poslednjih anti – EU demonstracija, koje su neki nazvali litijama, prilikom kojih se glavne poruke odnose na Rusiju, Putina i Uniju, a gotovo zanenarljivo prema Prajdu, koji je zvanično bio razlog okupljanja.

Sve ovo nas navodi na logičan zaključak, Moskva nema interes da Srbija napreduje niti da dolazi do bilo kakvog rešenja problema izmedju Beograda i Prištine a kako više nema poverenje ni prema zemljama članicama ODKB, koje takođe ne podržavaju invaziju, tako će i retorika u Srbiji biti okrenuta pre svega prema populistima i nacionalistima a ne prema državnim zvaničnicima, smatra Dragan Šutanovac.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Goran Vesić: „Bužet ministarstva za 2023. godinu 2,5 milijardi evra“

Photo: Unsplash

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je državnim budžetom za 2023. godinu, tom ministarstvu opredeljeno 288 milijardi dinara, odnosno 2,5 milijardi evra.

„Infrastruktura košta. Pogledajte recimo autoput od Požege do Kotromana. On je jednu trećinu u tunelima, jednu trećinu na stubobima i jednu trećinu na nasipima. Ako radite kroz različite delove zemlje, ako hoćete da izgradite kako treba i kvalitetno, onda naprosto izgradnja infrastrukture košta“, rekao je Vesić za TV Prva.

Po njegovim rečima, budžet za narednu godinu je 40 milijardi dinara veći nego 2022. godine.

„Kada se saberu svi kapitalni projekti koje ćemo sprovesti u 2023. godini u Srbiji (u svim resorima), dolazimo do cifre od ukupno 3,6 milijardi evra. To je najveće ulaganje u kapitalne investicije od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno“, dodao je Vesić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu