Connect with us

Kultura

Dodeljene Nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića u SANU

Nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti, objavljena u 2019. i 2020. godini, svečano su uručene u Salonu Kluba SANU u Beogradu.

Tom prilikom, nagrade su dodeljene: Dejani Nikolić za zbirku pesama „Kalendar”, Draganu Markoviću za zbirku pesama „Kamen papir makaze”, Miladinu Ćulafiću za knjigu priča „Preko granice”, Zlati Kocić za zbirku pesama „Galgal” i Draganu Stojanoviću za roman „Tamna pučina”.

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića čine akademici Milosav Tešić (predsednik), Goran Petrović (potpredsednik), kao i Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević, koji su doneli odluku o nagradama na sednici održanoj 5. februara 2021. godine u SANU.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Pikasova slika „Žena sa satom“ na aukciji, cena i do 120 mil USD

Pixabay

Jedno od remek-dela Pabla Pikasa, „Žena sa satom“ (1932), koje predstavlja jednu od saputnica i muza španskog umetnika, francusku slikarku Mari-Terez Valter, moglo bi da bude prodato za 120 mil USD na aukciji u novembru, saopštila je kuća Sotbi.

Ta slika pripada bogatoj Njujorčanki Emili Fisher Landau, koja je umrla ove godine sa 102 godine.

Ona takođe poseduje kolekciju dela Džaspera Džonsa, Vilema de Kuninga, Marka Rotka i Endija Vorhola koja će biti ponuđena na aukciji 8. i 9. novembra za jesenju sezonu rasprodaje umetničkih dela u Njujorku.

Aukcijska kuća Sotbi nedavno je saopštila da računa na „više od 400 mil USD“ prodaje ove kolekcije, od čega više od četvrtine za „Ženu sa satom“.

Slika iz 1932. godine dolazi iz Pikasovog perioda „godina čuda“ (annus mirabilis).

Mari-Terez Valter (1909-1977) bila je Pikasova „zlatna muza“, koju je upoznao 1927. u Parizu kada je bio oženjen rusko-ukrajinskom balerinom Olgom Hohlovom.

Pablo Pikaso (1881-1973) ostaje jedan od najuticajnijih i najplodnijih umetnika u modernoj umetnosti, koji mnogi smatraju genijem.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu