Connect with us

Privreda

Direkcija za robne rezerve: „Netačne tvrdnje Dveri da je novcem za otkup pšenice kupljeno đubrivo“

Photo: Pixabay

Republička direkcija za robne rezerve demantovala je tvrdnje predstavnika Dveri da su sredstva za otkup merkantilne pešenice preusmerna za kupovinu veštačkog đubriva.

„Saglasnost i odobrena sredstva za kupovinu veštačkog đubriva obezbeđena su  Zaključkom Vlade od 27. aprila 2023. godine, te je neistinit navod Dveri da se radi o preusmeravanju sredstava namenjenih za otkup merkantilne pšenice“, navedeno je u demantiju te direkcije.

Dveri su u saopštenju navele da je Republičkoj direkciji za robne rezerve odlukom Vlade Srbije od 13. jula ove godine odobreno pet milijardi dinara za otkup 200.000 tona merkantilne pšenice, a direktorka Zorica Anđelković prebacila je polovinu tih sredstava, 2,5 milijardi dinara, firmi Eliksir grupa iz Šapca i Novog Sada, u vlasništvu Stanka Popovića i od nje otkupila veštačko đubrivo.

Republička direkcija je navela da se merkantilna pšenica kupuje po drugom Zaključku Vlade od 13. jula 2023. godine.

Ta direkcija je istakla da je „zlonamerno i netačno navođenje Dveri da je direktorka Zorica Anđelković, prebacila sredstva određenoj firmi“.

„Veštačko đubrivo je nabavljeno transparentno i u svemu prema Zakonu o javnim nabavkama. Dokumentacija o tome je javno dostupna na Portalu javnih nabavki“, navela je ta direkcija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu