Connect with us

Politika

Danas: „Od implementacije EU sporazuma zavisi dalji evropski put Srbije – otvaranje klastera moguće pred kraj godine“

Photo: Unsplash

„S obzirom na to da Evropski sporazum postaje deo poglavlja 35 i ukoliko Srbija krene da implementira obaveze, koje proizilaze iz tog sporazuma možemo onda očekivati nastavak evropskog puta Srbije. Ali, osim implementacije EU sporazuma, neophodno je i usklađivanje sa spoljnom politikom EU“, smatraju sagovornici Danasa i dodaju da se neki pomak na evropskom putu može očekivati tek pred kraj godine.

Međutim, kako tvrdi Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, ukoliko ne bude napretka u dijalogu i implementaciji dogovora oko Evropskog sporazuma, teško se može očekivati otvaranje novog klastera u junu, bez obzira na to što je klaster četiri odavno tehnički spreman za otvaranje.

Prema njenim rečima neusaglašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom tesno je povezano sa dijalogom Srbije i Kosova i takođe predstavlja kamen spoticanja u daljem napretku na evropskom putu.

„Realnije je očekivati da se stvari pomere s mesta krajem godine“, poručuje Grubješićeva.

A Elvira Kovač, predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije na pitanje može li dogovor iz Ohrida i Brisela da ubrza evropske integracije Srbije, kaže da ne zna, ali da se nada da će konstruktivan odnos Srbije o ovom pitanju biti vrednovan na odgovarajući način od strane EU.

„S obzirom da Evropski sporazum postaje deo poglavlja 35, Srbija ako krene da implementira obaveze, koje proizilaze iz tog sporazuma možemo onda očekivati nastavak Evropskog puta Srbije. Međutim, to neće biti dovoljno samo po sebi. Ako nastavimo da izbegavamo usklađivanje sa spoljnom politikom EU, odnosno odbijemo obaveze iz poglavlja 31, ili se nastavi sa kršenjem osnovnih demokratskih prava i principa, onda ne vidim prostor da se integracije realno ubrzaju“ , objašnjava za Danas Natan Albahari, internacionalni sekretar i poslanik Pokreta slobodnih građana.

On ističe da je Srbija pod vlašću Srpske napredne stranke izgubila poverenje država članica EU i biće neophodno pokazati iskrenu posvećenost ka reformama i evropskim vrednostima.

„Do sada to još uvek ne vidimo da je ova vlast spremna da uradi. Kako bismo obezbedili sigurnu i Evropsku budućnost Srbije, Pokret slobodnih građana apeluje da se što pre usaglasimo sa najbitnijim pitanjem za Evropu i Srbiju“, poručuje Albahari.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu