Da li znate koje navike kod doručka mogu da dovedu do gojenja?
Objavljeno 10/11/2025
0
61 Views
Stručnjaci upozoravaju da neke uobičajene navike pri doručku mogu neprimetno da sabotiraju napore za mršavljenje, posebno nakon četrdesete.
Nutricionistkinja Sara Geron za portal Eat This, Not That objašnjava kako male promene mogu da naprave veliku razliku.
Kako starimo, naš metabolizam se usporava, zato nemojte da se iznenadite ako nakon 40. godine ne možete da jedete visokokaloričan doručak, a da to ne utiče na vašu težinu, ističe ona.
Kako se nutritivne potrebe menjaju s godinama, važno je obratiti pažnju na količinu hrane.
Kao i kod svakog drugog obroka, kontrola porcija je ključna i kod doručka, kaže Geron.
Umesto procene „od oka“, savetuje upotrebu mernih šoljica ili kuhinjske vage.
Koristite navedene veličine porcija kao vodič za svoje obroke, dodaje ona. Ova jednostavna navika pomaže da se spreči nesvesno prejedanje i omogućava bolju kontrolu unosa kalorija.
Doručak je često obrok kada pojedemo najviše slatke hrane, navodi Geron, ističući peciva i žitarice sa dodatim šećerom kao glavne krivce.
Jednostavni šećeri u tim namirnicama nisu baš zasitni. Brzo se vare, daju kratkotrajan nalet energije, ali ubrzo zatim ponovo možete osećati glad, objašnjava.
Umesto toga, birajte hranu bogatu vlaknima i proteinima, na primer ovsene pahuljice, jaja ili smuti sa biljnim proteinima, koji će vas držati sitima do ručka i sprečiti nagle oscilacije šećera u krvi.
Koristite navedene veličine porcija kao vodič za svoje obroke, dodaje ona. Ova jednostavna navika pomaže da se spreči nesvesno prejedanje i omogućava bolju kontrolu unosa kalorija.
Doručak je često obrok kada pojedemo najviše slatke hrane, navodi Geron, ističući peciva i žitarice sa dodatim šećerom kao glavne krivce.
Jednostavni šećeri u tim namirnicama nisu baš zasitni. Brzo se vare, daju kratkotrajan nalet energije, ali ubrzo zatim ponovo možete osećati glad, objašnjava.
Umesto toga, birajte hranu bogatu vlaknima i proteinima, na primer ovsene pahuljice, jaja ili smuti sa biljnim proteinima, koji će vas držati sitima do ručka i sprečiti nagle oscilacije šećera u krvi.
Savetuje uključivanje nemasnih izvora proteina poput jaja, pasulja, putera od orašastih plodova ili pileće kobasice. Takav doručak uravnotežuje nivo energije i smanjuje potrebu za užinama tokom dana.
Vlakna su ključan nutrijent za osećaj sitosti i stabilizaciju šećera u krvi, tvrdi Geron. Hrana bogata vlaknima pomaže da se spreči prejedanje, a može i da podstakne zdravije izbore kasnije u toku dana.
Dodaje i da „neka istraživanja pokazuju da ljudi, koji jedu doručak bogat vlaknima češće biraju nutritivno bogatije obroke i za večeru“.
Umesto peciva ili belog hleba, birajte ovsene pahuljice, integralni tost s avokadom ili omlet s povrćem.
Iako mnogi odlučuju da preskoče doručak kako bi smanjili unos kalorija, ta strategija može imati suprotan efekat.
Prema istraživanju iz 2025. godine, nejedenje doručka narušava metabolizam, oštećuje crevni mikrobiom i povećava rizik od gojaznosti, upozorava Geron.
Zato samo napred i doručkujte. Samo pazite da prvi obrok bude pravilno porcionisan i da uključuje izvor vlakana, proteina i zdravih masti, dodaje ona.
Redovan, uravnotežen doručak može pomoći u održavanju energije, regulaciji apetita i boljoj koncentraciji tokom dana.

Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.
