Da li je čaj dobar za glavobolju: Koje vrste piti, a koje izbegavati?
Za one koji pate od glavobolje, čaj može da deluje kao jednostavan način za smanjenje, pa čak i otklanjanje bola i pritiska u glavi. Međutim, ovaj topli napitak može da bude i lek ali i uzrok bolova u glavi, u zavisnosti od vrste koja se pije.
Postoji mnogo sastojaka u čaju koji, u zavisnosti od osetljivosti svakog pojedinca, mogu da izazovu glavobolju.
Određena svojstva u čaju mogu da izazovu glavobolje
Neki čajevi (mača zeleni čaj, crni, ulong, Erl Grej i drugi) sadrže kofein, a dokazi pokazuju da prekomerni unos kofeina može da izazove glavobolje. Pijenje prekomernih količina kofeina, bilo da dolazi iz čaja ili drugih napitaka, takođe može da dovede do zavisnosti, rekla je Maša Dejvis, dijetetičarka iz Los Anđelesa, za Heatlh.
Dodala je da ako neko ne održava uobičajeni nivo unosa kofeina, može da doživi simptome apstinencije kao što su umor ili glavobolje. Na sve to, konzumiranje velike količine kofeina može da dovede do lošeg sna, što opet može da izazove glavobolje.
Zbog toga ljudi često biraju čajeve bez kofeina kada pokušavaju da ublaže glavobolju. Biljni čajevi, koji sadrže pojedinačne biljke (kao što je čaj od nane) ili mešavinu više biljaka, obično nemaju uticaj na glavobolje.
Međutim, problemi mogu da nastanu ako neko pije biljni čaj dok uzima određene lekove. Biljni čajevi mogu da izazovu negativne interakcije sa lekovima koje mogu da dovedu do glavobolje. Jedan od tih primera je ašvaganda – sastojak koji se nalazi u nekim biljnim mešavinama, a i sladić, koji je povezan sa povećanjem nivoa aldosterona u krvi, što može da izazove glavobolje.
Osim biljnih čajeva, sastojci drugih vrsta čajeva takođe mogu da izazovu glavobolje.
Tanini su prirodne hemikalije, koje se nalaze u kori drveća, voću, semenkama i nekim listovima čaja. Oni daju astringentan ukus (gorak ili suv), koji je često karakterističan za crno vino.
Međutim, kod nekih ljudi, tanini u čaju mogu da izazovu glavobolje. Iako su potrebni dodatni dokazi, ova jedinjenja mogu da utiču na oslobađanje serotonina, što može da dovede do glavobolje.
Dodatno, postoji ograničen broj dokaza da tanini mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, koje pomaže telu u transportu kiseonika kroz krv. Ovaj nedostatak gvožđa mogao bi potencijalno da doprinese glavoboljama.
Na kraju, histamini su još jedno jedinjenje, koje bi ljubitelji čaja mogli da izbegavaju. Histamini se prirodno javljaju u različitim namirnicama, posebno onima koje prolaze kroz fermentaciju ili proces starenja, kao što su stari sirevi, kiseli krastavci i vino.
Neki čajevi (posebno fermentisani kao što je crni čaj) mogu da sadrže histamine, na koje neki ljudi mogu biti intolerantni, što može da izazove simptome poput glavobolja, koprivnjače ili zapušenog nosa, objasnila je Davis.
Pijenje čaja može i da ublaži simptome glavobolje
Iako neki tipovi čaja mogu da izazovu glavobolje kod nekih ljudi, postoji i mogućnost da čaj može da smanji simptome glavobolje.
Najosnovnije, pijenje čaja je odličan način da se poveća unos tečnosti i održi zdrav nivo hidratacije. Čak i blaga dehidracija može da izazove glavobolju, pa sama činjenica da pijenje čaja pomaže da se ostvari dnevni cilj unosa tečnosti može da bude „plus“ za ublažavanje glavobolje.
Kofein, koji može da bude okidač za glavobolje kod nekih osoba, zapravo može da pruži olakšanje kod drugih. Pijenje čaja sa kofeinom može da suzi proširene krvne sudove, čime ublažava simptome u umerenim količinama.
Moguće je da čaj pomogne u smanjenju nekih simptoma glavobolje jednostavno zato što opušta. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su pili četiri šolje čaja dnevno tokom šest nedelja mogli bolje da se oporave od stresa.
Najefikasniji čajevi protiv glavobolje
Zbog kontradiktornih dokaza, istraživači još pokušavaju da razumeju odnos između glavobolja i čaja. Međutim, podaci objavljeni prošle godine u „Scientific Reports“ pokazali su da ne postoji očigledna povezanost između konzumacije čaja i rizika od migrena kod ljudi u Evropi.
Naravno, ako je neko osetljiv na kofein, histamine, tanine ili druge sastojke čaja, trebalo bi da izbegava njegovo pijenje.
Dijetetičarka Davis je rekla da postoje određeni čajevi, koji bi mogli da budu efikasniji u ublažavanju glavobolje od drugih:
- Čaj od nane – sadrži mentol, koji može da ima smirujući efekat na mišiće i može da bude koristan za ublažavanje glavobolja izazvanih napetošću.
- Čaj od đumbira – đumbir ima protivupalna svojstva i može da ublaži mučninu, što ga čini korisnim za glavobolje povezane sa uznemirenim stomakom.
- Lavanda – smatra se da lavanda ima smirujuća i umirujuća svojstva, koja mogu da smanje stres i, kao rezultat, ograniče glavobolje.
Ostali čajevi koji bi mogli da pomognu u ublažavanju glavobolje uključuju one koji sadrže kurkumin (aktivni spoj u kurkumi) ili kamilicu, ali su potrebni dodatni podaci kako bi se potvrdila ova veza.
S obzirom na to da faktori kao što su tip čaja i individualna osetljivost mogu da igraju veliku ulogu, nije lako reći da li će neki specifičan čaj da pomogne ili pogorša nečiju glavobolju. Umesto toga, ovo je nešto što je „vredno istraživanja na individualnoj osnovi“, sugerisala je Davis.
Važno je napomenuti da reakcije na čaj mogu da variraju od osobe do osobe, i ono što deluje za jednu, možda neće da deluje za drugu. Uvek preporučujem konsultaciju sa dijetetičarom kako biste dobili personalizovani saveti o ishrani, rekla je ona.