Connect with us

Crna Gora

Crna Gora je najskuplja država u regionu

Photo: Unsplash

Crna Gora je najskuplja država u regionu za život, gde je za život četvoročlane porodice mesecno potrebno 1.800 evra, bez troškova rente.

Internet stranica Numbeo, koja se bavi analizom troškova života u zemljama i gradovima širom sveta, ažurirala je podatke za 2023. godinu, koji jasno pokazuje gde je život skuplji, a gde nešto jeftiniji, prenosi portal Investitor.

Podaci za zemlje regiona pokazuju da su troškovi života za pojedinca i prosečne četvoročlane porodice, isključujući zemlje EU i Šengenskog prostora – Sloveniju i Hrvatsku, u regionu najveći u Crnoj Gori.

Prema podacima ove internet stranice, prosečni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 evra mesečno, bez uračunate rente, dok je prosečnoj četvoročlanoj porodici mesečno potrebno 1.802,6 evra, takođe bez rente.

To je značajno niže od susedne Hrvatske, u proseku 21 %, dok je život u Sloveniji u odnosu na crnogorski skuplji oko 33 %, prosečno.

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nisu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima. Život crnogorskog pojedinca u odnosu na komšiju iz Srbije, na primer, skuplji je oko 4,8 %. To znači da je prosečnom građaninu u Srbiji potrebno 25 evra manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosečnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 evra manje.

Ostale zemlje regiona su još jeftinije, preneo je portal podgoričke Adrita tv.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Prvi Starbucks u Crnoj Gori početkom naredne godine

Pixabay

Prvi Starbucks objekat u Crnoj Gori biće otvoren početkom naredne godine najavio je Mustafa Yiğit, direktor turske kompanije Zeren Holding koja je zakupila franšizu poznatog američkog lanca kafeterija Starbucks.

On je to saopštio tokom sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Kako je saopšteno iz vlade, Yiğit je Abazovića upoznao sa njihovom namjerom da prvi objekat Starbaksa otvore u Crnoj Gori i obavijestio da je u toku završetak svih potrebnih procedura. Najavio je da se otvaranej prvog objekta očekuje početkom naredne godine.

Turski privrednici upoznali su predsjednika Vlade sa svojim petogodišnjim radom u Crnoj Gori, kao i ambicioznim investicionim planom u više oblasti, poput bankarstva i nekretnina.

Abazović je izrazio je zahvalnost na posvećenosti Crnoj Gori i ohrabrio da nastave sa ulaganjima. On je posebno naglasio značaj dolaska svjetskih brendova, kao što je Starbucks, na naše tržište, napominjući da je Vlada Crne Gore spremna da u svakom momentu pomogne stranim investitorima.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu