Četiri svakodnevne navike u velikoj meri loše utiču na zdravlje creva
Objavljeno 09/06/2025
0
184 Views

Iako je ona vrlo prilagodljiva, neke svakodnevne navike mogu izazvati upalu, poremetiti ravnotežu korisnih bakterija i time ubrzati starenje probavnog sistema.
Grupa dijetetičarki i nutricionistkinja za portal Eating Well otkrila je nekoliko loših navika koje mnogi od nas imaju, a nisu ni svesni koliko štete nanose svojim crevima.
Raznovrsna ishrana ključna je za raznovrsnost mikrobiote. Nutricionistkinja Amanda Sauceda upozorava: Različite vrste vlakana znače i širi spektar hranljivih materija. S druge strane, mnogi ljudi jedu hranu siromašnu vlaknima, a bogatu prerađenim namirnicama, što podstiče upalu i negativno utiče na mikrobiotu.
Još jedna loša navika, ističe nutricionistkinja Marcie Vaske, je često grickanje. Naš probavni sistem treba periode odmora da bi se očistio i regenerisao, naglašava ona. Zato je važno napraviti pauzu između obroka i izbegavati stalno unošenje hrane ili zaslađenih napitaka kako bi se aktivirao migrirajući motorički kompleks (MMC) koji čisti creva od mikroba i ostataka hrane.
Stres utiče i na creva, ne samo na psihu. Nutricionistkinja Džuli Balsamo objašnjava da stres nije samo u glavi, osete ga i creva, a time i cela probava. Slaže se i gastroenterološkinja Asma Khapra, koja dodaje da stres može uticati na propustljivost creva, mikrobiotu i imuni sistem, što povećava rizik od upalnih i funkcionalnih bolesti, prenosi Eating Well.
Čak 90% ljudi ne unosi preporučenu količinu vlakana, što uskraćuje crevima gorivo za dobre bakterije. Nutricionistkinja Alyssa Simpson upozorava: Bez vlakana zaštitni sloj creva se razgrađuje, a creva postaju ranjivija na upalu.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.