Četiri napitka za jačanje imuniteta i duži život
U potrazi za dužim, zdravijim životom, naš imuni sistem igra ključnu ulogu, a jedan od najboljih načina da ojačamo svoj imunitet jeste promena ishrane
Obrambeni mehanizam našeg tela protiv patogena i bolesti zahteva podršku i ishranu kako bi optimalno funkcionisalo. Srećom, postoji mnogo zdrave hrane i pića, koje možemo dodati u svoju ishranu kako bismo učinili upravo to.
Nutricionistkinja Krutika Nanavati otkrila je četiri napitka za jačanje imuniteta, koji takođe doprinose opštem blagostanju i potencijalno produžuju naš život.
Zeleni čaj
Zeleni čaj nije samo ukusno i blago kofeinsko piće, već donosi i brojne zdravstvene prednosti.
– Zeleni čaj je prepun antioksidansa, posebno epigalokatehin galata (EGCG), za koji je dokazano da poboljšava imunološku funkciju – rekla je nutricionistkinja za SheFinds.
Ovi antioksidansi bore se protiv upala, štite ćelije od oštećenja i jačaju imunološki sistem.
Sokovi od citrusnog voća
Agrumi poput narandži, grejpa, limuna i limete sadrže dovoljno vitamina C, nutrijenta ključnog za sprečavanje infekcija.
– Vitamin C igra ključnu ulogu u podržavanju različitih ćelijskih funkcija imunog sistema, te podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, bitnih za borbu protiv infekcija – ističe Nanavati.
Dodavanjem vitamina C u svoju ishranu putem ovih ukusnih sokova možemo pomoći telu da napreduje najbolje što može, što potencijalno podstiče i dugovečnost.
Čaj od đumbira
Đumbir ima dugu istoriju medicinske upotrebe, posebno zbog svojih protivupalnih svojstava.
– Gingerol, bioaktivna materija u đumbiru, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija inhibiranjem rasta raznih bakterija i mogućim antivirusnim učincima – objašnjava nutricionistkinja. Konzumiranjem ovog ukusnog čaja, telo održavamo zdravim.
Smutiji od bobičastog voća
Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je zdravstvenih dobrobiti. Nudi veliku količinu antioksidansa, posebno flavonoida, koji su neophodni za imuni sistem.
– Redovna konzumacija bobičastog voća može poboljšati funkciju imunog sistema, smanjiti upalu i zaštititi nas od oksidativnog stresa – zaključila je Nanavati.
Ove vrste voća i povrća imaju najviše pesticida u sebi, neke konzumiramo svakodnevno