Često konzumiranje pomfrita može biti opasno – doprinosi razvoju ozbiljne bolesti
Objavljeno 17/11/2025
0
48 Views
Naime, osobe koje jedu pomfrit tri puta nedeljno imaju i do 20 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok se taj rizik dodatno povećava kod onih, koji prženi krompir konzumiraju pet puta nedeljno.
Ipak, rizik se ne odnosi na druge načine pripreme krompira. Kuvan, pečen ili pire krompir nisu pokazali negativne efekte koji se povezuju s prženom verzijom, što jasno pokazuje koliko način pripreme utiče na zdravlje.
Takođe, zamena nekoliko nedeljnih porcija krompira celovitim žitaricama može doprineti smanjenju rizika od dijabetesa. Time se dodatno ističe važnost pravilnog izbora namirnica u svakodnevnoj ishrani.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.