Connect with us

Biznis

Cene kvadrata nastavljaju da skaču: Za samo mesec dana garsonjera poskupela 5.000 evra

Foto: Pexels

Uprkos iščekivanju da cene nekretnina krenu da padaju, podaci pokazuju da se njihov rast i dalje nastavlja. Računica govori da je samo za mesec dana garsonjera i u Beogradu i u Novom Sadu poskupela za oko 5.000 evra.

Kvadratni metar u septembru najviše je poskupeo u Novom Sadu na opštini Grbavica i to za 120 evra, dok je na Novom Beogradu cena skočila za 111 evra, a na Mirijevu za 100 evra. Nešto niži rast cena zabeležen su u svim većim gradovima u Srbiji, dok su tri opštine u Nišu zadržale istu cenu kvadrata kao i prošlog meseca, piše Blic.

U poređenju cena nekretnina iz avgusta i septembra ove godine, činjenica je da su stanovi najviše poskupeli u Beogradu. Poskupljenje na opštinama u prestonici bilo je od 26 pa do 111 evra, dok je samo na jednoj opštini pojeftinilo. U drugim većim gradovima u Srbiji, stanovi su poskupeli od 10 pa do 120 evra, pokazuju podaci sajta koji se bavi nekretninama.

Beograd

Iako je u centru Beograda od avgusta do septembra cena nekretnina porasla za 80 evra, po ukupnom iznosu od 3.080 evra po kvadratu, prestonica i dalje prednjači po cenama stanova.

Na opštini Vračar, nekretnine su za mesec dana poskupele za 40 evra, i kvadrat je sada na ovoj lokaciji 2.909 evra, odnosno najskuplja lokacija odmah posle centra grada.

Najveće povećanje u prestonici za mesec dana zabeleženo je na opštini Novi Beograd, i to za 111 evra, što je formiralo ukupnu cenu kvadrata 2.523 evra, kao treću najskuplju lokaciju u Beogradu.

Nakon naglog rasta, cena kvadrata na opštini Palilula pala je u prošlom mesecu za 86 evra. Uprkos tom pojeftinjenju, prosečna cena kvadrata na ovoj opštini je 2.414 evra.

Kvadratni metar na opštini Voždovac u prošlom mesecu poskupeo je za 26 evra i sada iznosi 2.200 evra.

Povećanje za čak 100 evra od avgusta do septembra meseca, zabeleženo je na opštini Mirijevo, što je dovelo do prosečne cene 1.750 evra po kvadratu.

Novi Sad

Cene stanova nastavile su da rastu i u Novom Sadu.

Najveće povećanje bilo je ponovo u Grbavici i to za 120 evra, što je formiralo prosečnu cenu kvadrata od 2.426 evra, čime ovo naselje i dalje prednjači po cenama nekretnina u Vojvodini.

U samom centru Novog sada stanovi su poskupeli za 70 evra, pa je ovim poskupljenjem prosečna cena kvadrata u ovom delu grada 2.336 evra, i druga najpoželjnija lokacija.

Iako su na Podbari cene nekretnina skočile za samo 6 evra u proteklom mesecu, ipak ukupna cena od 2.369 evra po kvadratu čini ovu lokaciju među skupljim.

U Novom Naselju kvadratni metar poskupeo je za 72 evra, i sada su stanovi na ovoj lokaciji 1.972 evra, što je najniža cena na teritoriji Novog Sada.

Niš

Nekretnine u Nišu zadržale su skoro iste cene kao i mesec dana pre. Podaci pokazuju da su u ovom gradu u septembru mesecu poskupeli samo stanovi u Bulevaru Nemanjića i to za 52 evra, i sada je prosečna cena po kvadratnom metru na ovoj opštini 1.752 evra.

Iste cene zadržale su opštine Pantelej, 1.340 evra, Palilula 1.431 evro i opština Durlan 1.155 evra za kvadratni metar.

Kragujevac i Pančevo skuplji

U Kragujevcu su cene stanova od avgusta do septembra porasle za 50 evra što je formiralo cenu od 1.255 evra po kvadratu, a stanovi u Pančevu u istom periodu poskupeli su za 10 evra i cena kvadrata na ovoj lokaciji sada iznosi 1.320 evra.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Građevinsko zemljište u Srbiji sve traženije

Photo: Unsplash

Građevinsko zemljište u Srbiji i dalje je na ceni. Poslovni prostori, hale, parkinzi za kamione, magacini, itd. Sve je više ovih građevinskih objekata posebno u blizini velikih gradova i auto-puteva.

Tražnja za kupovinom zemljišta koja može da odgovori ovakvoj gradnji takođe raste. Iz godine u godinu to pokazuju i zvanični podaci, a činjenica je i da je sve više projekata ovakve vrste. I „golim okom“ može se vide da lokacije poput magistralnih i brzih deonica postaju sve veća gradilišta. Zato nije ni čudio da cena ovog zemljišta kontinuirano raste, pa se za pojedine parcele meri i u milionima evra. Okolina Beograda logično prednjači, ali sve je veća tražnja i za građevinskim zemljištem po Vojvodini. Prednjači Novi Sad, ali se izdvaja i Inđija, u okolini Beograda, Sopot, Šimanovci, itd.

Za prvih 6 meseci prošle godine zaključeno je preko 22.040 ugovora u kupoprodaji zemljišta, od čega 51 % za građevinsku namenu. U Beogradu je postignut najveći broj ugovora u kupoprodaji, 72 %, dok je najveći promet ostvaren u Novom Sadu. Ukupan promet za pomenuti period iznosi 301.433.000 evra.

Prema mišljenju Milića Đokovića, procenitelja i stručnjaka za nekretnine, ovi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu da je Beograd i dalje najtraženiji, dok su u Novom Sadu cene ara sve više.

Najviše se prodaje u Beogradu jer se tu i najviše gradi. Imajući u vidu da je Novi Sad postao jako skup, kada su u pitanju cene građevinskih parcela. Dosežu i 100.000 evra, tako da ovi podaci uopšte ne iznenađuju, kaže Đoković.

Prema podacima RGZ, najveći udeo u vrstama zemljišta u Srbiji ima upravo građevinsko zemljište, čak 51 %. Isti podaci pokazuju da prednjači Beograd sa 35 %.

Opštine sa najviše registrovanih kupoprodaja građevinskog zemljišta u prvom polugodištu 2022. godine su Novi Sad, blizu 800, zatim Inđija 400, Sopot 400, dok je beogradska opština Palilula malo ispod ovog broja.

Slede Subotica, Grocka, Šabac, Kragujevac, Surčin, Čačak, itd.

Kada govorimo o količini novca na tržištu nepokretnosti po vrstama od ukupnih 3,6 milijardi ostvarenih u prvom polugodištu 2022. godine, građevinsko zemljište čini 9 %. Vrednosno to je preko 300 miliona evra.

Cene građevinskog zemljišta u našoj zemlji imaju širok raspon, pa se u zavisnosti od namene, odnosno da li se radi o zemljištu za stambenu ili poslovnu gradnju, cifre se kreću od 10 evra do preko 125.000 evra po aru.

Najveći promet građevinskog zemljišta u prvoj polovini 2022. godine ostvaren je u Novom Sadu po maksimalnoj ceni 32.250 evra po aru. Sledi ga Beograd, sa opštinom Palilula, gde je maksimalna cena građevinskog zemljišta iznosila 16.000 po aru, dok je sledeći bio Sopot sa najviše postignutom cenom od 2.200 evra po aru.

Promet građevinskog zemljišta na nivou države u prvom polugodištu 2022. godine bio je manji za 8 % u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cene građevinskog, obradivog i industrijskog zemljišta u Srbiji beleže rast.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu