Connect with us

Ekonomija

Cene gasa u Evropi najniže od sredine 2021. godine

Photo: Unsplash

Evropske cene gasa pale su na najniži nivo od sredine 2021. godine, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Novi pad nadovezuje se na već umanjene terminske cene gasa za dve trećine ove godine, a četiri puta ispod onih iz maja prošle godine, kada su zemlje bile prisiljene da ožive proizvodnju uglja kako bi svetla ostala upaljena nakon što su smanjene isporuke ruskog gasa.

Bilo je i zabrinutosti oko nestašica i hoće li Evropa moći da izgradi nove skladišne kapacitete gasa pre zime. Sada su zalihe iznad proseka i mogle bi se čak napuniti tokom leta i pre roka. Referentne terminske cene na tržištu u Holandiji pale su osam nedelja zaredom i ispod su 25 evra po megavat satu, najniže od maja 2021.

Tome je pomogao i povećani uvoz tečnog prirodnog gasa, kao i relativno blaga zima. Rezerve su gotovo na nivou od 67 %, u poređenju s petogodišnjim prosekom od oko 50 %.

Ekonomska kriza takođe ima ulogu u smanjenju potrošnje energije. Oporavak Kine izgubio je zamah, evropska proizvodnja je u dubokom padu, a Nemačka je neočekivano pala u prvom tromesečju, ulazeći u recesiju, piše Blumberg.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu