Connect with us

Ekonomija

Cene gasa u EU na najnižem nivou u poslednjih godinu dana, dodatno smanjen rizik od recesije

Photo: Unsplash

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u skoro 18 meseci, što je najnoviji znak da je region izbegao energetsku krizu od koje se strahovalo, prenosi Si-En-En (CNN).

Referentne veleprodajne cene gasa pale su za skoro 5 % i dostigle 49 evra (52 dolara) po megavat-satu, što je njihov najniži nivo od septembra 2021. i daleko od rekordnog nivoa od 320 evra postignutog u avgustu prošle godine, pokazuju podaci „Independent Commodity“.

Kako prenosi američki medij, ovo je izuzetan preokret za kontinent koji je pre samo nekoliko meseci bio suočen sa nestašicom i potencijalnim nestankom struje pošto je Rusija, nekada najveći snabdevač, drastično smanjila izvoz gasa u Evropu, kao odgovor na sankcije EU zbog invazije na Ukrajinu.

Pad cena, koje su na najnižem nivou od početka rata u Ukrajini, dodatno ce smanjiti rizik od recesije u Evropi. Cene su snižene, kako navodi CNN, zbog neočekivano toplog vremena ove zime, kao i napora regiona da racionalizuje potrošnju gasa, pronađe alternativne snabdevače i popuni skladišta.

Prodavnice gasa širom Evropske unije bile su popunjene 65 % prošle nedelje, prema izveštaju „Gas Infrastructure Europe“, udruženja koje zastupa interese evropskih operatera gasne infrastrukture.

EU je takođe povećala uvoz prirodnog gasa iz Norveške i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država i Katara.

Izgleda kao da se Evropa uspešno odvikla od ruskog gasa, rekao je za CNN direktor za energetiku, klimu i resurse u „Eurasia Group Hening Glojstin“.

I dalje je relativno skupo u poređenju sa dugoročnim prosekom pre krize, ali trenutni nivoi cena više ne ukazuju na rizik od nestašice, kao što su to bili veci deo prošle godine,“ dodao je.

(Izvor: Tanjug)

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu