Povežite se sa nama

Privreda

Cena sirovina se povećala za 40-50 %

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

U poslednjih godinu dana došlo je do povećanja cena sirovina za 40 do 50 %. Soja i kukuruz su u rekodnom rastu, a grupi berzanske robe koja poskupljuje se od skoro pridružila i kafa.

Osnovne razloge za rast cena poznavaoci vide u smanjenju proizvodnje, klimatskim promenama, ali i čuvanju zaliha usled pandemije.

„Poljoprivrednici su pretrpeli ogromnu štetu zbog klimatskih promena, što će imati uticaj na ukupne fondove sirovine hrane. Ali, mi smo imali solidnu žetvu, tako da će biti hleba, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Kukuruz

Kilogram kukuruza u Srbiji prodaje se po ceni od oko 26 dinara, bez PDV-a, što je najveća cena još od septembra 2012. godine. Dalju ponudu i potražnju kukuruza diktiraće vremenski uslovi. Nedavne kiše u Čikagu doprinele su usevima kukuruza, što je pre nedelju dana izazvalo blagi pad cena, ali je sa druge strane pala brazilska proizvodnja kukuruza što se odrazilo na tržište kikuruza.

Dalji tok cene kukuruza u Srbiji zavisi prvenstveno od vremenskih uslova, kako kod nas tako i u svetu. Zbog suše, ratare brine manji prinos, za koji kažu da će ići i 40 %, a ako ne bude bilo kiše, prinos će biti i manji.

Soja

Cena soje je dostigla rekord. Prema podacima produktne berze, kilogram se kreće po ceni od 74,5 dinara, bez PDV-a.

„Soja jeste dostigla visoku cenu, ali ne bi trebalo više da raste“, smatra Prostran.

 

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Statistika: Proizvodnja pšenice u Srbiji 23 % veća nego prošle godine

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Proizvodnja pšenice u Srbiji u 2021. godini od 3.538 tona veća je za 23,1 % u odnosu na 2020. godinu, dok je prinos kukuruza opao za 20,7 %, na 6.241 tona, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ostvarena proizvodnja malina je viša za 10,1 %, a višanja manja za 6,4 %.

U poređenju sa prošlom godinom očekuje se veća proizvodnja šećerne repe za 1,5 %, a manja proizvodnja suncokreta za 6,1 % i soje za 27,0 %, ocenjeno je iz RZS-a.

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011.–2020. godine) proizvodnja pšenice je veća za 35,9 %, suncokreta za 8,4 % i soje za 4,7 %, a manja je proizvodnja kukuruza za 0,7 % i šećerne repe za 21,8 %.

U poređenju sa proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini očekuje se veća proizvodnja jabuka, za 4,9 %, a manja proizvodnja šljiva, za 29,1 %.

U odnosu na desetogodišnji prosek očekuje se povećanje proizvodnje jabuka za 22,3 %, a smanjenje roda šljiva za 8,2 %.

Očekivana proizvodnja grožđa u Srbiji manja je za 2,9 % od prošlogodišnje, odnosno 3,9 % u odnosu na desetogodišnji prosek, navedeno je u saopštenju RZS.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu