Connect with us

Biznis

Cena gasa – glavna tema na sastanku Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

Foto: Unsplash

Zna se da će glavna tema na predstojećem sastanku šefa ruske države Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti cena gasa.

Pitanje je samo hoće li 25. novembra domaćini uvrstiti i našu zemlju u red privilegovanih država, koje zbog dugoročnih ugovora imaju mnogo povoljniju cenu od sadašnje tržišne.

Budući da će Belorusija, Jermenija, Kina i još neke evropske zemlje i 2022. godine plaćati gas po staroj ceni, ostaje nam nada da će predsednik Putin razumeti molbu da u red povlašćenih uvrsti i Srbiju, koja je Rusiji strateški partner i u svakom smislu prijateljska zemlja, pišu Novosti.

Ruski mediji su već saopštili sa kakvim će željama stići u Soči predsednik prijateljske Srbije. U dosadašnjim pregovorima predstavnici „Gasproma“ predložili su da se budući cenovnik formira tako što će činiti 70 % berzanske cene gasa, a 30 % po naftnoj formuli. Kada se to sabere, cena za hiljadu kubika gasa bila bi 790 dolara umesto 270, koliko mi sada plaćamo. Srbija sada kupuje gas 100 % po naftnoj formuli, koja se koristi još iz sovjetskih vremena. Jedna od varijanti je da se plaća 30 % berzanske cene i 70 % po naftnoj formuli, što znači da bi Srbija hiljadu kubika plaćala oko 510 dolara, što je takođe gotovo duplo više nego do sada.

Predsednik Srbije je otvoreno i iskreno rekao da je predložena cena za nas previsoka i zato lično ide u Rusiju, da zamoli Putina da Srbiji ostane stara, naftna formula za računanje, barem do kraja sezone grejanja. Kakav će dogovor biti postignut u Sočiju, znaće se u četvrtak nakon sastanka dvojice državnika i prijatelja.

Osim što će tražiti najpovoljniju moguću cenu, predsednik Srbije najavio je i molbu da se poveća obim, odnosno količina gasa za Srbiju, jer sada trošimo duplo više nego u nekim prethodnim godinama. Srbija kupuje isključivo ruski gas, koji je sve donedavno stizao preko Ukrajine i Mađarske, a od 1. januara preko Bugarske gasovodom „Turski tok“.

U prvoj etapi Srbija će tim gasovodom dobijati oko 4 milijarde kubika godišnje čime će se pokriti sve potrebe industrije, ali i domaćinstava. Po projektu, godišnje bi gasovodom „Turski tok“ trebalo da prođu 12,4 milijarde kubika gasa za Srbiju i zemlje Evropske unije.

Situacija Rusije sa svojim partnerima

Rusija svoj dragoceni „plavi energent“ ne prodaje svim zemljama po istoj ceni, a najjeftiniji gas u Evropi u ovoj godini plaćala je Belorusija. Za jednog od najbližih ruskih saveznika hiljadu kubika gasa košta samo 128 dolara, što je u ovom momentu, kada cene na tržištu divljaju, veliki „poklon“. Nije tajna da su poslednjih godina trajali mukotrpni pregovori rukovodstva „Gasproma“ i Belorusa, a jedan od razloga je bio i visok dug Belorusije za već potrošeni gas. Presudio je Vladimir Putin, a ruski predsednik je 9. septembra saopštio da će i 2022. cena za Belorusiju ostati ista. Poznato je da je rukovodstvo „Gasproma“ planiralo da podigne cenu gasa za Belorusiju, ali to nije dozvolio Putin, jer je svestan da bi se ta prijateljska i saveznička zemlja našla u teškoj ekonomskoj situaciji. Otuda se može reći da Belorusi mogu samo Putinu da zahvale što imaju najjeftiniji gas u Evropi.

Od bivših sovjetskih republika i Jermenija od Rusije dobija „plavi energent“ po sniženoj tarifi, ali ipak 20-tak % skuplje u odnosu na Belorusiju.

Od svih zapadnoevropskih država, najnižu cenu gasa Rusima plaća Nemačka. Zbog toga što imaju dugoročne ugovore sa „Gaspromom“ i „Novatekom“, Nemci hiljadu kubika gasa plaćaju 270 dolara. Nemačke kompanije imaju razne popuste, jer su u partnerskim odnosima sa ruskim gasnim gigantima.

Gotovo pre dve decenije Zapadna Evropa je postavila cilj, da se ukinu dugoročni ugovori za kupovinu gasa, koji su vezani za cenu nafte na svetskom tržištu. Po tom principu je gas prodavao i SSSR. Primera radi, ako je cena barela nafte 70 do 75 dolara, hiljadu kubika gasa je od 250 do 300 dolara. Po toj formuli gas kupuje Turska. U EU su smatrali da im je rentabilnije da kupuju gas po berzanskim cenama, ali su one ove godine skočile za čak više od 300 %. Zbog toga što uporno ne žele da kupuju gas po „naftnoj formuli“, najskuplje „plavi energent“ od Rusa kupuju u Velikoj Britaniji. Eksperti prognoziraju da ukoliko ova zima bude veoma hladna, cene gasa mogu da skoče i do 3.000 dolara za hiljadu kubika.

Što se tiče Azije, po najpovoljnijoj ceni ruski gas kupuje Kina, koja hiljadu kubika plavog goriva plaća samo 171 dolar. „Gasprom“ dostavlja gas u Aziju cevovodima „Snaga Sibira“, a ovaj energetski gigant je još 2014. godine potpisao dugoročni ugovor sa Kinom na 30 godina. Poređenja radi, Turkmenija prodaje Kini gas za 238 dolara.

Očekivanje Srbije kao zemlja saveznik Rusije

Srbija, kao zemlja saveznik Rusije, koja nije popustila pred moćnim pritiscima Zapada da im uvede sankcije, svakako bi mogla da očekuje razumevanje i cenu „Gasproma“, koja će biti u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ 8. i 9. juna u Beogradu

Photo: Unsplash

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva, biće održana 8. i 9. juna u Beogradu.

Konferencija će okupiti proizvođače, pružaoce digitalnih rešenja, privredna udruženja, zadruge, organizatore proizvodnje, eksperte, predstavnike Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, najavili su organizatori.

Kroz niz prezentacija, panel diskusija i primera iz prakse, posetioci će upoznati aktuelne globalne trendove, rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne primere primene, kao i prednosti koje mogu doprineti održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

Prvi dan događaja, 8. juna, posvećen je prezentacijama, povezivanju učesnika i mini izložbi dostupnih digitalnih rešenja.

Drugog dana, 9. juna, planiran je obilazak farme Berry log na Kosmaju i sela Šepšin gde će učesnici moći da vide primenu pametnog sistema za navodnjavanje i druge tehnološke inovacije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu