Connect with us

Ekonomija

Bugarska kasni sa punjenjem gasnih skladišta

Foto: Unsplash

Bugarska neće uspeti da ispuni minimalni cilj Evropske unije, da sve zemlje članice do 1. oktobra 80 % napune svoja skladišta gasa, piše bugarski list Dnevnik.

Zemlje EU imaju vremena do kraja oktobra da obezbede neophodne rezerve gasa za zimu, ali je Bugarsko jedino skladiše gasa Čiren na severozapadu zemlje, do sada puno svega 73,11 %, a dnevno se puni po stopi manjoj od pola procenta, pokazuju podaci operatera gasne infrastrukuture EU (GIE).

To, kako piše Dnevnik, a prenosi portal Euraktiv Bugarska, znači da u sezoni grejanja neće biti dovoljno zaliha gasa, čak i ako bi Bugarska do kraja oktobra uspela da ispuni zacrtane ciljeve EU.

Većina evropskih zemalja uspeva da nabavi rezerve gasa i puni svoja skladišta, pri čemu prosečna popunjenost skladišta u EU već iznosi 87,4 %.

U Bugarskoj, međutim, na preteću nestašicu utiče i činjenica da je skladiše Čiren sa kapacitetom od 550 miliona kubnih metara jedno od najmanjih u EU.

Prosečna potrošnja gasa u Bugarskoj iznosi otprilike 3 milijarde kubnih metara godišnje.

Trenutno se u toj zemlji troši najmanje gasa u poselednjih deset godina. Tokom letnje sezone dnevna potrošnja je bila oko 4 miliona kubnih metara dnevno, dok je prethodnih godina iznosila između 6 i 7 miliona kubnih metara dnevno.

Evropska komisija je Bugarskoj još ranije odobrila projekat proširenja kapaciteta za skladištenje gasa i za to izdvojila finansijsku pomoć od 78 miliona evra.

Bugarski državni gasni koncern Bulgartransgaz trenutno o ostatku novca za taj projekat pregovara sa različitim institucijama, između ostalog i sa finansijskim fondovima američke vlade.

U EU podzemna skladišta za gas ima 18 članica. Države bez takvih skladišta, prema uputstvu Komisije, do gasa će doći tako što će učestvovati u troškovima skladištenja u drugim državama.

Podaci Evropske komisije govore da u skladištima na teritoriji EU ukupno može da se uskladišti 1110,7 tera-vat-sati gasa, što je nešto više od četvrtine ukupne godišnje potrošnje u Uniji.

Samo u Nemačkoj postoji oko 50 aktivnih aktivnih podzemnih skladišta, koja ukupno primaju 24,6 milijardi kubnih metara gasa, odnosno oko 240 tera-vat-sati. Najveće Nemačko, i drugo po veličini evropsko skladište Reden, u Donjoj Saksoniji, ima kapacitet od 3,9 milijardi kubnih metara.

Prema raspoloživim kapacitetima, u EU slede Italija, Holandija, u kojoj je i najveće skladište Bergemer, Francuska i Austrija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

WIPO: „Srbija na 53. mestu u svetu po inovacijama“

Photo: Pexels

Švajcarska, Švedska i SAD vodeće su zemlje po inovativnosti u svetu, a Srbija na toj tabeli zauzima 53. mesto, pri čemu su njena ulaganja u inovativnost daleko veća od učinka, pokazuje najnoviji indeks Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Globalni indeks inovativnosti (GII) za 2023. godinu koji je objavljen, analizirao je nivo inovativnosti u 132 zemlje, i to na osnovu oko 80 indikatora, među kojima su i investicije, obrazovanje, državna izdvajanja i ulaganja u nauku i u razvoj onlajn proizvoda.

Iako su na vodećim mestima i dalje zemlje sa razvijenim ekonomijama, indeks pokazuje da se u poslednjih deset godina na indeksu najbrže penjala grupa ekonomija sa srednjim BDP. Tako se Kina popela na 12. mesto, ispred Japana na 13, i Izraela koji je na 14. mestu.

Srbija je popravila poziciju za dva mesta u odnosu na prošlu godinu i sada je na 53, kao i 2020. godine. Navodi se, međutim, da Srbija bolje stoji sa ulaganjem u inovacije, po čemu je na 41. mestu, dok je po inovativnom učinku 64.

Prema pojedinačnim kriterijumima, Srbija najbolje stoji kada je reč o infrastrukturi (35. mesto), sofisticiranosti tržišta (41) i ljudskom kapitalu i istraživanju (51). Najslabije rezultate ostvarila je po kriterijumima kreativni „autput“ (92), sofisticiranost biznisa (68) i institucije (57).

U širem regionu, Slovenija je na 33. mestu, Mađarska na 35, Bugarska na 38, Hrvatska na 44, a Rumunija na 47. Iza Srbije na tabeli su su Severna Makedonija na 54, Crna Gora na 75, Bosna i Hercegovina na 77. i Albanija na 83.

Uz Kinu, koja je ostvarila brz uspopn na tabeli WIPO, u poslednjih deset godina najbrže su napredovale i Indonezija, Turska, Indija i Vijetnam. Na poslednja tri mesta među 132 zemlje na indeksu GII su Burundi, Niger i Angola.

WIPO navodi da je čak 21 država, uprkos relativno nerazvijenim privredama pokazala bolje performanse nego što se očekivalo, i to uglavnom države podsaharske Afrike, jugoistočne Aizije, dalekog istoka i Okeanije.

Ta specijalizovana agencija UN ukazuje da se do ovogodišnjih rezultata GII došlo u svetlu laganog privrednog oporavka posle pandemije kovida-19, visokih kamatnih stopa u svetu i geopolitičkih sukoba. GII za 2023. pokazuje i da uslovi za preduzetnička ulaganja, koja pretvaraju ljudsku inovativnost u nove proizvode i usluge, postaju sve nesigurniji i da se ukupna suma takozvanih rizičnih investicija prošle godine veoma smanjila, navela je WIPO.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu