Connect with us

Ekonomija

Brankica Janković: „Dvogodišnja pandemija korona virusa i novonastala kriza usled rata u Ukrajini drastično izmenili tržište rada“

Foto: Pexels

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da su dvogodišnja pandemija korona virusa i novonastala kriza usled rata u Ukrajini drastično izmenili tržište rada, dovele u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozili mnoga radna mesta u celom svetu.

Kako se navodi u saopštenju njene kancelarije, Janković je po završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu istakla da bez obzira na sve teškoće, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana.

Prema njenim rečima, četvrtina pritužbi prošle godine se odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, navodeći da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost građana da prijavljuju diskriminaciju, kao i još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada.

Kada je u pitanju unapređenje položaja žena u ruralnim područjima, Janković je naglasila da je sticanje novih znanja i veština najznačajnije za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti, kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Poverenica je istakla da će obuka za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, kao i edukacija žena iz ruralnih područja na polju ekologije i održivog razvoja stvoriti za njih novu razvojnu šansu i otvoriti prostor održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

WIPO: „Srbija na 53. mestu u svetu po inovacijama“

Photo: Pexels

Švajcarska, Švedska i SAD vodeće su zemlje po inovativnosti u svetu, a Srbija na toj tabeli zauzima 53. mesto, pri čemu su njena ulaganja u inovativnost daleko veća od učinka, pokazuje najnoviji indeks Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Globalni indeks inovativnosti (GII) za 2023. godinu koji je objavljen, analizirao je nivo inovativnosti u 132 zemlje, i to na osnovu oko 80 indikatora, među kojima su i investicije, obrazovanje, državna izdvajanja i ulaganja u nauku i u razvoj onlajn proizvoda.

Iako su na vodećim mestima i dalje zemlje sa razvijenim ekonomijama, indeks pokazuje da se u poslednjih deset godina na indeksu najbrže penjala grupa ekonomija sa srednjim BDP. Tako se Kina popela na 12. mesto, ispred Japana na 13, i Izraela koji je na 14. mestu.

Srbija je popravila poziciju za dva mesta u odnosu na prošlu godinu i sada je na 53, kao i 2020. godine. Navodi se, međutim, da Srbija bolje stoji sa ulaganjem u inovacije, po čemu je na 41. mestu, dok je po inovativnom učinku 64.

Prema pojedinačnim kriterijumima, Srbija najbolje stoji kada je reč o infrastrukturi (35. mesto), sofisticiranosti tržišta (41) i ljudskom kapitalu i istraživanju (51). Najslabije rezultate ostvarila je po kriterijumima kreativni „autput“ (92), sofisticiranost biznisa (68) i institucije (57).

U širem regionu, Slovenija je na 33. mestu, Mađarska na 35, Bugarska na 38, Hrvatska na 44, a Rumunija na 47. Iza Srbije na tabeli su su Severna Makedonija na 54, Crna Gora na 75, Bosna i Hercegovina na 77. i Albanija na 83.

Uz Kinu, koja je ostvarila brz uspopn na tabeli WIPO, u poslednjih deset godina najbrže su napredovale i Indonezija, Turska, Indija i Vijetnam. Na poslednja tri mesta među 132 zemlje na indeksu GII su Burundi, Niger i Angola.

WIPO navodi da je čak 21 država, uprkos relativno nerazvijenim privredama pokazala bolje performanse nego što se očekivalo, i to uglavnom države podsaharske Afrike, jugoistočne Aizije, dalekog istoka i Okeanije.

Ta specijalizovana agencija UN ukazuje da se do ovogodišnjih rezultata GII došlo u svetlu laganog privrednog oporavka posle pandemije kovida-19, visokih kamatnih stopa u svetu i geopolitičkih sukoba. GII za 2023. pokazuje i da uslovi za preduzetnička ulaganja, koja pretvaraju ljudsku inovativnost u nove proizvode i usluge, postaju sve nesigurniji i da se ukupna suma takozvanih rizičnih investicija prošle godine veoma smanjila, navela je WIPO.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu