Connect with us

Politika

Boško Jakšić: „Aleksandar Vučić je kriv, ne uživa poverenje ni na Zapadu ni na Istoku“

Foto: Unsplash

Susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, 25. novembra, u Moskvi, obeležiće ista atmosfera, bez obzira na novonastale okolnosti u vezi sa kritičkim odnosom Sjedinjenih Američkih Država prema vladavini srpskog predsednika, ocenjuje za Danas Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Na sastanku predsednika Srbije i ambasadora Rusije u Srbiji, prema saopštenju sa Andrićevog venca, Vučić je istakao koliko je važna njegova predstojeća poseta Moskvi, imajući u vidu ugled i uticaj Ruske Federacije i predsednika Putina na svetskoj političkoj sceni, kao i u svetskim ekonomskim tokovima.

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko rekao je, piše u saopštenju, da je uveren da će i ova poseta biti uspešna, kao i sve prethodne, s obzirom na prijateljske odnose i dobru saradnju dveju zemalja.

Ocenjeno je da se predstojećom posetom nastavlja izuzetan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je iz godine u godinu sve intenzivniji i da ona predstavlja izraz obostrane želje za svestrani napredak saradnje između dve zemlje.

Vučić je ocenio da ruski predsednik razume položaj Srbije i ponovio zahvalnost za podršku po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

– Rezultat susreta dva predsednika biće predstavljen kroz izrazit stepen srdačnosti Vučića prema Putinu, pred TV kamerama, kao i kroz ponavljanje svih onih fraza da je Rusija uvek tu da brani interese Srbije, pre svega, prema Kosovu, i tome slično… U suštini, mislim da se ništa neće promeniti u odnosu na dosadašnje susrete, a to je da Putin nema poverenja u Vučića – kaže Boško Jakšić.

Kako dodaje, Vučić je sam kriv, jer je sebe doveo u situaciju da ne uživa poverenje ni na Zapadu ni na Istoku.

– Klackalica tog nepoverenja je ono što odslikava njegove odnose u kontinuiteta. U okvirima tog nepoverenja to određuje i određene korake. Rusija neće da se preterano zaleće oko Srbije, u krajnjoj liniji Srbija baš i nije preveliki strateški interes Moskve. Ali, naravno ne želi da izgubi uporište, koje ima samo zahvaljujući kosovskoj krizi. Vučić će ovo iskoristiti kroz izjave, imam ja svog brata i prijatelja Putina uz sebe, opozicija može da grize nokte dok gleda kako imam ponovo susrete sa svetkim liderima, ali u suštini, ostaće jedan „status kvo“ – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ono što će zadovoljiti Putina je činjenica da Rusija ima snažan uticaj na jednu zemlju, koja je kandidat za članstvo u EU.

– Moskva će biti zadovoljna, jer to može da sačuva. Eventualno će nagraditi Vučića nekom povoljnom cenom gasa. Čitava poseta neće imati poseban značaj, s obzirom na sve turbulencije u regionu – zaključuje naš sagovornik.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu