Connect with us

Politika region

Boris Tadić: „Aprilski izbori nešto najbolje što se dogodilo opoziciji u poslednjih 10 godina“

Foto: Unsplash

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da izbori održani 3. aprila mogu biti nešto najbolje što se dogodilo opoziciji u poslednjih 10 godina, jer su doneli „konačno ogoljavanje i neophodno otrežnjenje“.

Tadić je u intervjuu za Blic rekao da su svi u opoziciji ćutali pre izbora, jer su bili „medijski ucenjeni sporazumom o nenapadanju“ i ocenio da je izborni rezultat i sve što se dešavalo nakon izbora bilo potrebno da bi pravo stanje postalo jasno.

Po njegovim rečima, poziv na prekid napada unutar opozicije je postao „instrument za skrivanje istine“ i takav dogovor u praksi je značio da je „dozvoljeno napadati sve, osim Stranke slobode i pravde (SSP) i njenog predsednika Dragana Đilasa“.

„A do ujedinjenja opozicije nije došlo, pre svega, zbog toga jer je taj proces finansijskom i medijskom dominacijom prisvajao Đilas, koji se iznad svega borio za svoje prvenstvo u opoziciji, a ne za smenu Vučićevog režima“, kazao je Tadić.

On je ocenio i da je drugi razlog zbog čega nije bilo ujedinjenja opozicije to što je „režim prethodno potpuno uništio politički život u Srbiji“ i nametnuo sistem vrednosti u kom se dominacija i u opoziciji ostvaruje ne političkim idejama i vrednostima, nego finansijskim i medijskim uticajem.

„U Srbiji je uspostavljena takva politička entropija, koja zakonomerno izdvaja i na vlasti i u opoziciji lidere kao što su Vučić i Đilas, koji su i karakterno i vrednosno veoma slični, koliko god se u međuvremenu stvarno ili prividno sukobljavali“, ocenio je Tadić.

Naveo je i da je takav odnos „ključno urušavao političku kulturu, izobličio političku komunikaciju i poimanje politike u Srbiji“ i dodao da je sve što je Đilas politički činio od 2012. godine „najviše pogodovalo Vučiću“, bez obzira da li je to bilo iz dobrih namera, ili stvar nekog dogovora.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu