Connect with us

Politika region

Blic: „Aleksandar Vučić počinje konsultacije sa parlamentarnim listama 14. jula“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od četvrtka, 14. jula počinje razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u parlament Srbije, objavio je dnevni list Blic na svom portalu.

Na konsultacije kod Vučića predstavnici lista dolaziće do 19. jula.

Kada se to završi, očekuje se održavanje konstitutivne sednice 25, 26. ili 27. jula, kaže izvor Blica.

Blicov izvor navodi da će Vučić prvo razgovarati sa manjinskim listama, a poslednji će na konsultacije doći predstavnici liste koju je vodila Marinika Tepić „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ i Srpske napredne stranke kao najveće partije.

Ovaj sled koraka je zanimljiv ukoliko je tačan, budući da će Vučić kao predsednik Srbije početi konsultacije pre nego što parlament održi konstitutivnu sednicu.

Vučiću bi ovo bilo prvi put da u svojstvu predsednika obavlja konsultacije sa listama, koje su izabrane na izborima istog dana kada je on i reizabran.

Kada je obavljao konsultacije u prvom mandatu 2017.  za vladu čije je premijersko mesto napustio da bi učestvovao na predsedničkim izborima, Vučić je razgovarao sa predstavnicima poslaničkih klubova izabranih 2016. na parlamentarnim izborima.

Za vladu 2020. je obavljao konsultacije praktično samo sa svojom SNS i strankom svog koalicionog partnera Ivice Dačića SPS, kao i sa manjinskim listama, budući da opozicione liste ili nisu prešle cenzus, ili su bojkotovale izbore.

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora od 3. aprila ove godine, RIK je objavila 5. jula, zbog višestrukog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Aleksandar Jovanović Ćuta: „O planu za Kosovo obraćam se ubuduće EU, a ne Vučiću“

Photo: Unsplash

Zamenik šefa poslaničke grupe Možemo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu neće biti reči o evropskom predlogu, zbog čega se više neće obraćati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, već onima koju su taj dokument sačinili predstavnicima Evropske unije.

Jovanović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da će na sednici tema biti izveštaj o onome što se pregovaralo u proteklih godinu dana, a ne o dokumentu za rešavanje kosovskog pitanja.

Prisustvovaćemo onome što smo gledali pre nekoliko meseci i neću se više obraćati Vučiću, već onima koju su dokument pisali, da izađu pred poslanike i kažu šta je skrojeno i kakav je plan za Kosovo i budućnost Srbije, dodao je on.

Jovanović je naglasio da ne nemoguća misija postići izvestan stepen jedinstva, navodeći da je jedini Vučićev cilj da od parlamenta napravi „farmu i zadrugu“.

Posle 30 godina pregovaranja došli smo do toga da nam se preti sankcijama i ispred parlamenta organizuju kontra mitinzi, vratili smo se u devedesete. Rezultat svih onih, koji su pregovarali o Kosovu. Njihov rezultat je nula, ocenio je Jovanović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu