Connect with us

Ekonomija

Biznis i finansije: „U Srbiji se prave delovi za automobile, drugi ih sklapaju“

Photo: Unsplash

Izvoz vozila iz Srbije u prvih devet meseci ove godine pao je za trećinu zbog zatvaranja Fijatove fabrike u Kragujevcu, a izvoz delova za automobile je porastao 77 %, piše „Biznis i finansije“.

„Prekid proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Srbiji je obeležilo ovu godinu kada je reč o sektoru motornih vozila i komponenti, ali i najava da će se njeni pogoni u Kragujevcu adaptirati za proizvodnju električnog automobila koja treba da počne 2024. godine“, navodi taj mesečnik.

Ovakva situacija je uticala na ceo sektor, te je u prvih devet meseci ove godine proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica opala 0,6 % u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Uprkos ovakvim rezultatima, pojedini stručnjaci predviđaju da bi vrednost izvoza ove privredne grane mogla da bude ista kao i prošle godine.

Ukoliko se posmatra samo septembar u odnosu na isti mesec prošle godine, proizvodnja ovog sektora je porasla 7,7 %. U avgustu je bila još veća – 35,6% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Utisak je, međutim, drugačiji kada se posmatra proizvodnja po granama. Proizvodnje motornih vozila praktično nema, budući da je avgustu ona iznosila samo 0,9 % proseka prethodne godine, navodi „Biznis i finansije“.

Rast je evidentiran u proizvodnji delova i pribora za motorna vozila i motore koja je povećana za 39 %. Takođe, u srodnoj oblasti – proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava – proizvodnja je u avgustu međugodišnje povećana za 25 % zahvaljujući, pre svega, povećanju proizvodnje šinskih vozila za trećinu.

Proizvodnja motornih vozila i prikolica bila je jedna od pet oblasti sa najvećim izvozom i u ukupnom izvozu 2021. učestvovala je sa 17,2 %.

Fijat Srbija, uprkos lošem poslovanju, i dalje se nalazi među deset najvećih izvoznika, tačnije prema podacima Ministarstva finansija na devetom mestu sa izvozom vrednim 285,5 miliona evra u 2021. Međutim, sasvim je jasno da će ta pozicija tokom ove godine biti znatno lošija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupni izvoz vozila u prvih devet meseci ove godine vredeo je 243,62 miliona evra, što je 31 % manje, a uvoz je porastao 21 %, na 845,03 miliona evra.

Najviše je izvezeno putničkih vozila na benzin, oko 58 miliona evra, i vozila na dizel oko 65 miliona evra. Izvoz delova za automobile u prvih devet meseci ove godine vredeo je 322,12 miliona evra ili 77 % više u odnosu na isti period lane, a uvoz 284,61 miliona evra, što je 10,5 % manje.

Izveštaj Agencije za privredne registre o poslovanju privrede u prethodnoj godini pokazuje da je jedini proizvođač automobila, FCA Srbija, zbog smanjenog obima prodaje na inostranom tržištu ostvario za 9,6 % niže poslovne prihode, u iznosu od 41.513 miliona dinara. Zbog toga je sa 18. mesta u 2020. godini, lane pao na 28. mesto najaktivnijih privrednih društava.

Usled manjeg rezanja rashoda (3,9 %), Fijat je više nego udvostručio poslovni gubitak. Zbog bržeg opadanja poslovnih prihoda u odnosu na poslovne rashode poslovni gubitak je porastao 2,2 puta, na 4.600 miliona dinara. Usled toga je i Fijatov neto gubitak uvećan za 63,3 %, na 3.866 miliona dinara, pa je FCA Srbija sedmi na listi najvećih gubitaša.

Kompanija je lane smanjila i broj zaposlenih za preko 60 radnika i prošle godine je zapošljavala nešto više od 2.000 ljudi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu