Connect with us

Biznis

Bitkoin na putu da postane nevažan – pada na 5.000 dolara

Photo: Unsplash

Kriptovalute su se oporavile na početku ove godine.

Solana (javna blokčejn platforma) je u nedelji za nama uzletela čak 35 %, dok je ether porastao 5 %, čime se cena vratila iznad 1.250 dolara prvi put od sredine decembra.

Bitkoin vredi nešto manje od 17.000 dolara. Naravno, problemima za kriptoindustriju tu nije kraj nakon spektakularnog kolapsa FTX-a, piše SEEbiz.

Trenutno su oči uglavnom uprte u kompaniju Digital Currency Group, koja proživljava teške trenutke zbog problema svoje dve podružnice Genesis i Grayscale.

Grayscale (najveći menadžer kriptoimovine) mogao bi ozbiljno da uzdrma tržište ako bi bio prisiljen da proda svoju imovinu.

Odavno je jasno da Evropska centralna banka (ECB) ne gleda sa simpatijama na bitkoin. Ulrih Bindseil i Jirgen Šaf nedavno su na blogu objavili da je bitkoin na putu prema irelevantnosti i da trenutno svedočimo njegovoj “labudovoj pesmi”.

Uvereni su da bitoin nije prikladan kao investicija, jer ne stvara novčani tok ni dividende, a njegova tržišna vrednost zasniva se isključivo na špekulacijama.

Prošlog meseca Standard Čartered je upozorio da bi se bitkoin mogao srušiti čak na 5.000 dolara.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 %

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.

Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 % u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu