Connect with us

Politika region

Biljana Stojković: „Porediti Nemačku sa Srbijom je kao porediti Real Madrid sa nekim klubom iz Kolubare“

Foto: Pexels

Srbija je veoma važna država na Zapadnom Balkanu, ali takođe i zemlja bez orijentacije, tj. rastrgnuta između svojih težnji – hoćemo li na istok ili na zapad, ka demokratiji ili autokratiji, ka uspostavljanju institucija ili jačanju jednog vladara, kaže za Danas Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

Komentarišući izjavu Gorana Svilanovića, nekadašnjeg sekretara Saveta za regionalnu saradnju da Srbija može da bude i već biva nova Nemačka na Zapadnom Balkanu, kao što je Nemačka u EU, sagovornica Danasa kaže da je Srbija zgubila mogućnost da bude analog Nemačkoj u EU.

– Poslednji voz za tu ulogu otišao je krajem 2000. godine, kada smo imali mogućnost da iniciramo pomirenje sa celim regionom i uspostavimo, korak po korak, tesnu saradnju. Prvi stub spoljne politike jedne države, kako je to lepo rekao profesor Ivo Visković, jesu dobrosusedski odnosi i saradnja, jer država je jaka koliko su jaki njeni odnosi sa državama s kojima deli granice. Upravo se u izjavi Svilanovića to može naslutiti. Međutim, tokom 30 godina srpske politike, ovde je negovana netrpeljivost, nacionalističke neprijateljske emocije, razgradnja, a ne izgradnja lepih odnosa i došli smo do situacije permanentnih napetosti u kojima nikome od naših suseda ne pada na pamet da na Srbiju računa po bilo kom državničkom ili privrednom pitanju – zaključuje ona.

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini, kaže za Danas da izjava Gorana Svilanovića govori da se „dodvorava“ Aleksandru Vučiću.

– Naime, Srbija je zemlja koja je jedina na Zapadnom Balkanu koja nije uvela sankcije Rusiji i ona baš ništa ne može da ponudi susednim zemljama izuzev što može da nudi nestabilnost. Uporediti Nemačku sa Srbijom, fudbalskim žargonom je uporediti, kao Real Madrid sa nekim klubom iz Kolubare. Da je to izjavio Aleksandar Vulin mogao bih da razumem, ali Gorana Svilanovića ne mogu razumeti – ističe naš sagovornik.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije. kaže za Danas da je izjava da je Srbija nova Nemačka na Zapadnom Balkanu je u najmanju ruku neozbiljna.

– Srbija je pre samo dve nedelje od strane Fridom hausa proglašena za zemlju, koja je najviše nazadovala kada je u pitanju demokratija, sloboda medija, nezavisnost institucija, borba protiv korupcije, fer izborni uslovi, ljudska prava. Ekonomski smo za ovih deset godina napredovali veoma malo. Spoljna i bezbednosna politika još uvek nije usaglašena sa EU čime je Srbija posle Belorusije jedina evropska zemlja u tom statusu. Sve se to odražava i na evropske integracije i budućnost zemlje. Ne znam na koju Nemačku podsećamo, ali na ovu današnju sigurno ne – smatra Božović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Aleksandar Vučić: „U sredu ili u četvrtak sastanak sa Putinom“

Foto: Unsplash

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu