Connect with us

Politika

Besnik Bisljimi otkrio: „Šta je plan predlagača francusko-nemačkog predloga?“

Photo: Unsplash

Bislimi je na konferenciji za medije sa premijerom Aljbinom Kurtijem o poslednjem sastanku u Briselu 14. septembra i pregovaračkom procesu, rekao da Kosovo nije odustalo od konačnog sporazuma.

„Nemogućnost međunarodnog faktora da natera Srbiju da bude konstruktivna u dijalogu naterala je da se iznese francusko-nemački predlog. To je bio zahtev predlagača da se uvede među faza, u kojoj se Kosovu nudi de fakto priznanje, ali de jure priznanje ostaje za kasnije. Dakle, nije da smo odustali od konačnog dogovora“, rekao je on.

Bislimi je dodao da je Kurti na sastanku 27. februara u Briselu ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će ga potpisati zajedno sa dokumentom implementacionog aneksa o kojem je tada tek trebalo da se pregovara u Ohridu.

„Tada je javno rekao da su ga prevarili savetnici, koji su mu rekli da prihvati (predlog), jer će Kurti odbiti. Pojavio se prvi signal da je Vučićev pregovarački pristup bio neiskren. Potvrdio je prihvatanje dokumenta uz uverenje da će ga Kurti odbaciti, a da će on izgledati konstruktivno“, rekao je Bislimi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Vladimir Bilčik: „Od dolaska Kurtija na vlast pregovori ne idu u pravcu pronalaženja rešenja“

Photo: Unsplash

Kako prenosi portal Kosovo online, Bilčik je naveo da treba pažljivo sagledati situaciju i u Beogradu i u Prištini.

„Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast (na Kosovu) sa pregovorima se zaista odugovlači i oni ne idu u pravcu pronalaženja rešenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren za kritiku srpske strane“, rekao je Bilčik.

On je nedavnu pucnjavu na severu Kosova ocenio kao „apsolutno neprihvatljivu“.

„Ovo je zaista izuzetno opasna situacija koja ukazuje da bi stvari zaista mogle da izmaknu kontroli. Važno je da dođe do deeskalacije, da postoji puna istraga”, kazao je Bilčik dodajući da je članstvo u EU “šargarepa” za obe strane u dijalogu.

Ako dijalog ne krene dalje, kako je naveo, „videćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz sveta“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu