Connect with us

Politika

Besnik Bisljimi: „Kosovo će sredinom decembra podneti zahtev za status kandidata u EU“

Photo: Unsplash

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da će Priština podneti zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji sredinom decembra u koordinaciji sa češkim predsedništvom, prenosi Koha.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Bisljimi je rekao da ovo pitanje nikada nije bilo vezano za dijalog Kosova i Srbije i da je odlaganje odluke za nedelju dana bilo dobro za Kosova, jer bi skeptične zemlje mogle da iskoriste pitanje registarskih tablica da oklevaju sa glasanjem, piše Kosovo online.

“Razlog zašto je to skinuto sa dnevnog reda prošle sedmice je taj što bi neka skeptična država mogla iskoristiti situaciju s registarskim tablicama. Odluka Saveta EU je bila u dobru svrhu, a ne u svrhu uslovljavanja. Zašto se pitanje liberalizacije rešava sada, a ne ranije, zavisi od sposobnosti vlade da se bori protiv kriminala i korupcije. Aplikacija je za status kandidata, od decembra prošle godine smo rekli da ćemo se prijaviti ove godine. Pogrešno je govoriti da li je pravi trenutak, jer ako čekamo pravi trenutak to EU ne zanima. Imamo tim od četiri stručnjaka koji borave i razgovaraju u Briselu sa svakom državom članicom. Takođe smo u bliskoj saradnji sa češkim predsedništvom za taj datum. Imamo termin, ali se usaglašavamo, očekuje se sredinom decembra. Znam da će biti neodlučnih, ali to ne poništava prijavu. Aplikacija će biti u fioci EU, nema rizika od negativnih efekata, može biti samo pozitivnih”, rekao je Bisljimi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu