Connect with us

Politika

Besnik Bisljimi: „Kosovo će sredinom decembra podneti zahtev za status kandidata u EU“

Photo: Unsplash

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da će Priština podneti zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji sredinom decembra u koordinaciji sa češkim predsedništvom, prenosi Koha.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Bisljimi je rekao da ovo pitanje nikada nije bilo vezano za dijalog Kosova i Srbije i da je odlaganje odluke za nedelju dana bilo dobro za Kosova, jer bi skeptične zemlje mogle da iskoriste pitanje registarskih tablica da oklevaju sa glasanjem, piše Kosovo online.

“Razlog zašto je to skinuto sa dnevnog reda prošle sedmice je taj što bi neka skeptična država mogla iskoristiti situaciju s registarskim tablicama. Odluka Saveta EU je bila u dobru svrhu, a ne u svrhu uslovljavanja. Zašto se pitanje liberalizacije rešava sada, a ne ranije, zavisi od sposobnosti vlade da se bori protiv kriminala i korupcije. Aplikacija je za status kandidata, od decembra prošle godine smo rekli da ćemo se prijaviti ove godine. Pogrešno je govoriti da li je pravi trenutak, jer ako čekamo pravi trenutak to EU ne zanima. Imamo tim od četiri stručnjaka koji borave i razgovaraju u Briselu sa svakom državom članicom. Takođe smo u bliskoj saradnji sa češkim predsedništvom za taj datum. Imamo termin, ali se usaglašavamo, očekuje se sredinom decembra. Znam da će biti neodlučnih, ali to ne poništava prijavu. Aplikacija će biti u fioci EU, nema rizika od negativnih efekata, može biti samo pozitivnih”, rekao je Bisljimi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Vladimir Bilčik: „Od dolaska Kurtija na vlast pregovori ne idu u pravcu pronalaženja rešenja“

Photo: Unsplash

Kako prenosi portal Kosovo online, Bilčik je naveo da treba pažljivo sagledati situaciju i u Beogradu i u Prištini.

„Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast (na Kosovu) sa pregovorima se zaista odugovlači i oni ne idu u pravcu pronalaženja rešenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren za kritiku srpske strane“, rekao je Bilčik.

On je nedavnu pucnjavu na severu Kosova ocenio kao „apsolutno neprihvatljivu“.

„Ovo je zaista izuzetno opasna situacija koja ukazuje da bi stvari zaista mogle da izmaknu kontroli. Važno je da dođe do deeskalacije, da postoji puna istraga”, kazao je Bilčik dodajući da je članstvo u EU “šargarepa” za obe strane u dijalogu.

Ako dijalog ne krene dalje, kako je naveo, „videćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz sveta“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu